Pörriäisten lobbaus on vasta alussa – ja ne keksivät kyllä päättäjien jättämät porsaanreiät

Vaikka soteuudistus menisi läpi, yksityisillä terveysyrityksillä ja muilla intressiryhmillä riittää vielä paljon lobattavaa.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Soteuudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon lobbaamisesta. Kokoomuksen on väitetty hakevan hyväksyntää linjauksilleen pörriäisistä eli yksityisistä terveysfirmoista. You ain’t seen nothing yet, tekisi mieli sanoa.

Edellisessä blogissani kerroin, kuinka tulevat maakuntapoliitikot saavat kunnian toteuttaa jättimäiset säästöt, jotka Sipilän hallitus on paaluttanut. Uudellamaalla todellisuuteen on herätty kunnolla viime viikkoina ja nyt pääkaupunkiseudun vaikuttajat lobbaavat raivolla hanketta vastaan.

Arvelin toisaalta myös, että tolkuttomimpia kustannusten kasvun leikkauksia ei oikeasti tehdä, vaan tavoitteesta löysätään sitten joskus, kun maakunnat ja valinnanvapaus on viety läpi.

Maakuntahallinnon perustaminen ja uuden sotemarkkinan avaaminen yrityksille ovat nimittäin uudistuksen jykeviä peruskiviä, joiden muuttaminen myöhemmin on hyvin vaikeaa. Moniin muihin asioihin – esimerkiksi siihen miten paljon rahaa maakunnille jatkossa annetaan – saavat vaikuttaa tulevat hallitukset kukin vuorollaan.

Tavoitteiden löysäämiseen viittaa myös alivaltiosihteeri Päivi Nerg Helsingin Sanomissa.