Poliisi jäljitti Porvoon ampujia, poliitikot saalistivat pisteitä omaan pussiin

Tutkinnallisiin syihin vedonnut poliisi tiedotti epäillyistä niukasti. Ilmatilan täyttivät sosiaalisen median karhuryhmäläisten neuvot viranomaiselle.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Viikonloppuna suomalaiset seurasivat operaatiota, joka alkoi kahden poliisin ampumisesta Porvoossa ja päättyi kahden epäillyn kiinniottoon Ikaalisissa.

Puolisen vuorokautta kiinnioton jälkeen tiedetään, että kiinniotetut miehet ovat Ruotsin kansalaisia, syntyneet vuosina 1989 ja 1994. Tilanne oli saanut alkunsa lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä, kun poliisi oli mennyt tavanomaiselle omaisuusrikoskeikalle pienteollisuusalueelle. Siellä partio oli kohdannut miehet, jotka olivat heti käyttäneet aseitaan.

Sunnuntaina etsinnän aikaan poliisin tiedottaminen epäillyistä oli hyvin niukkaa. Käytännössä heistä kerrottiin sukupuoli. Poliisi perusteli linjaansa ”tutkinnallisilla syillä” ja sillä, että epäillyille ei haluttu antaa tietoa siitä, mitä poliisi tietää.

Tämä ei estänyt sosiaalisen median karhuryhmäläisiä neuvomasta poliisia. Lisää tietoa epäillyistä, vaadittiin kuorossa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei epäröinyt käyttää dramaattista tilannetta poliittisiin tarkoituksiinsa. En tiedä, millaista osaamista Halla-aholla on poliisitutkinnasta tai aseistautuneiden henkilöiden kiinniottamisesta, mutta hän tiesi tiedotuslinjan vääräksi jo sunnuntaina iltapäivällä.