Perussuomalaisten takinkääntö: Turunenkin myöntää, että omistusten julkisuus heikkenee

Jos vallankäyttäjä haluaa kätkeä sidoksensa vaikkapa äänestäjiltä, hallitus pitää nyt huolen, että hänellä on siihen jatkossa entistä paremmat edellytykset.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) selitti viime viikolla eduskunnassa, miksi suomalaisia ei jatkossa kielletä käyttämästä hallintarekisteröintiä muissa maissa.

”Tätä selvitettiin lähes vuosi, ja siihen ei löytynyt edes virkamiestä, joka olisi suostunut sen esittelemään”.

En ihmettele lainkaan, kun tiedän, miten sinnikkäästi ministeriön virkamiehet ovat ajaneet hallintarekisterin käytön laajentamista 2000-luvun alkupuolelta asti. Hallintarekisteri on rakas lapsi tai haudasta yhä uudestaan nouseva zombi, vähän näkökannasta riippuen.

Olen itsekin saanut tutustua hankkeeseen jo useiden vuosien ajan, kun olen muiden toimittajayhdistysten edustajien kanssa yrittänyt tuoda yleisön tiedonsaantiin liittyviä ongelmia esille.

Vapun alla selvisi, että hallintarekisterihaaveiden tieltä oli siivottu iso este – hallituspuolue perussuomalaiset. Vaikka hallintarekisterin käyttö ei laajene siten kuin virkamiesten keskuudessa on aiemmin haluttu, tavoitteet näyttävät kuitenkin toteutuvan mutkan kautta.