Nobel-voittaja Holmströmin puheet historiattomia - "Politiikan kentällä hirveästi erilaisia valheen muotoja"

Mediapenkissä pohdittiin Nobel-voittajan näkemysten lisäksi suomalaisen median onnistumista Trumpin ja Putinin tapaamisen analysoinnissa.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yhdysvalloissa käydään kovaa keskustelua siitä, kuinka ison mokan Donald Trump teki nöyristellessään Vladimir Putinin edessä Helsingissä. Menikö Trump lopultakin liian pitkälle?

Pohdimme teemaa Mediapenkki-videolähetyksessä Helsingin yliopiston politiikan tutkijan Johanna Vuorelman ja Helsingin Sanomien toimittajan Paavo Teittisen kanssa. Kohtasimme politiikkanarkkareiden ja verkostoitumisperttien viininhuuruisissa kokoontumisajoissa eli Porin SuomiAreena-tapahtumassa.

Näet 35-minuuttisen Mediapenkin (19.7.) täällä.

Yksi Porin paneeleissa ja kuppilakeskusteluissa runsaasti mainintoja saaneita aiheita oli Nobel-voittaja Bengt Holmströmin haastattelu Helsingin Sanomissa 15. heinäkuuta. Se vilisi mielenkiintoisia väitteitä muun muassa Trumpiin liittyen ja harmillisesti toimittajalta jäi muutamissa kohdissa kysymättä klassikkokysymys ”miten niin?”.

Holmström katsoo muun muassa, että ”Trumpin rehellinen epärehellisyys toimii paremmin kuin muiden poliitikkojen epärehelliseltä tuntuva rehellisyys”. Holmströmin näkemyksen mukaan poliitikot ovat joutuneet nyt erityisen arvostelun kohteeksi ja syypää siihen on päätöksenteon läpinäkyvyyden lisääntyminen.