Näin meitä vedätetään - isot urheilujärjestöt pyörittäneet ministeriötä raha-automaattina

Urheilujärjestöjen tarkastusraporttien lukemisen jälkeen päällimmäiseksi jää kysymys: miten tämä kaikki hyödyttää kansan liikkumista?

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti maanantaina perivänsä Valo-järjestöltä vuoden 2014 avustuksia takaisin 1,75 miljoonaa euroa. Uutinen on jatkoa vuosi sitten uutisoidulle Olympiakomitean yli 400 000 euron takaisinperinnälle. Järjestöt yhdistyivät tammikuussa 2017.

Isojen takaisinperintäpäätösten taustalla on syksyllä 2015 aloittanut ministeriön tarkastuspäällikkö Viivi Lajunen, jonka tiimi on ottanut tiukan otteen rahankäyttöön. Uudistusta edelsi muun muassa Valtiontalouden tarkastusviraston antamat moitteet.

 

Järjestöissä uudesta tyylistä ei tykätä. Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson on jo kiirehtinyt tyrmistymään tarkastuksen johtopäätöksistä. Japissonia voi vähän ymmärtääkin: onhan tilanne osin seurausta ministeriön aiemmasta kyvyttömyydestä valvoa, että avustusrahaa käytetään sääntöjen mukaan.

Tarkastusraportti on karua luettavaa. Samoja kuluja kirjataan eri hankkeisiin ja rahoja veivataan tarpeen mukaan kustannuspaikalta toiselle. Kuluihin on kirjattu sellaista, mikä ei niihin kuulu.