Milloin poliitikon avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi on uutinen?

Oma merkityksensä on sillä, miten poliitikko on aiemmin kertonut perheasioistaan.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Saimme tietää, että perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoittelevalla Jussi Halla-aholla on lapsi avioliiton ulkopuolella. Halla-aho ei kiemurrellut, vaan vahvisti kysyttäessä asian itse. 

Uutisoimme tiedon ja niin tekivät myös monet muut mediat. Samalla alkoi kova kuhina: yrittääkö vastaehdokkaan Sampo Terhon leiri kaataa vastustajaansa kaivamallaan kiusallisella tiedolla?

Taustalla on inhimillinen tarina: lapsen äiti paljasti asian julkisella Facebook-päivityksellään, koska häntä omien sanojensa mukaan häiritsi Halla-ahon julkisuudessa antama virheellinen tieto lapsiluvustaan. Nainen kertoi suhteen kestäneen kahdeksan vuotta.

Halla-aho on uutista kommentoidessaan maininnut ”lokakuun yllätys” -ilmiön. Amerikkalaisperäisellä termillä viitataan siihen, että valtakamppailun loppumetreillä julkisuuteen tuodaan kandidaattien piilottelemia, heille kiusallisia asioita. 

Voi toisaalta kysyä, olisiko parempi, että ehdokkaisiin liittyvät uutisarvoiset asiat kerrottaisiin vaalin jälkeen. Olisiko journalistisesti eettisempää uutisoida sen jälkeen, kun äänestäjät ovat päätöksensä tehneet?