"Kulkee flaikuttamassa, kun pitäisi johtaa" – kokoomuksen puoluesihteeri sai lähtöpassit

Kokoomus etsii uutta puoluesihteeriä, mutta haussa on myös koko puolueen linja.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kun puolue on ahdingossa, klassinen ratkaisu on puoluesihteerin uhraaminen. Reilu vuosi sitten sen sai kohdata keskustan Jouni Ovaska. Tänään kokoomus tiedotti, että puoluesihteeri Janne Pesonen ei asetu enää ehdolle tehtävään. Hänet valittiin puoluesihteeriksi helmikuussa 2016.

Uutinen ei tule yllätyksenä, sillä Orpon tiedetään puhuneen puolueen uudistumisessa tarvittavista henkilöstömuutoksista jo vaalien jälkeen.

Kuten tiedotteet usein, myös tämänpäiväinen sisältää jonkin verran tosiasiain ehostusta. Pesosen saavutuksia kiitellään vuolaasti. Hänen itsensä mukaan ajankohta vaihdokselle on paras mahdollinen, koska ”oppositioaika vaatii hieman toisentyyppistä puoluesihteeriä”.

Osa kokoomuslaisista on tosin sitä mieltä, että jo opposition välttämiseen olisi vaadittu toisentyyppistä puoluesihteeriä. Tämä kävi ilmi tehdessäni juttua, joka julkaistiin Suomen Kuvalehdessä toukokuun 15. päivänä. Kerroin siinä kokoomuksen murheista ja johdon paineista. Pääministeripuolueen paikka jäi saamatta ja puolue jäi ulos hallitusneuvotteluista. Kokoomus siirtyi mukavuusalueeltaan vallan keskipisteestä ja vastuunkantajan roolista oppositioon.