Kansalaiset, jättäkää eduskunta rauhaan

Aktiivimallimyllytys on esimerkki siitä, että enää media ja poliitikot eivät pysty kontrolloimaan julkista keskustelua.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kansalaisaloitteista on tullut riesa. Eduskunnan puheenjohtajaporukassa ja kansanedustajien keskuudessa on pähkäilty, pitäisikö eduskuntakäsittelyyn vaadittavaa 50 000 allekirjoituksen rajaa nostaa. Aloitteet ruuhkauttavat eduskuntaa ja sotkevat poliitikkojen suunnitelmia.

”Nykytekniikalla melkein mistä tahansa asiasta on helppo kerätä kokoon 50 000 allekirjoitusta”, arvioi varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) Helsingin Sanomissa.

Paitsi että ei ole. Ensimmäinen kansalaisaloite avautui syyskuussa 2012. Siinä vaadittiin energiajuomien myynnin kieltämistä alle 16-vuotiaille. Nimiä kerättiin puoli vuotta, mutta 50 000 allekirjoituksen potista jäätiin lopulta kauas, noin 32 000 allekirjoitukseen.

Sama kohtalo on ollut myös aloitteilla, joissa on vaadittu lehtien lööppejä pois lasten silmistä (353 allekirjoitusta), sähkönsiirron kilpailutusmahdollisuutta (2093), kansallislaulun vaihtamista Daruden Sandstormiin (461) ja kansanedustajien palkan leikkaamista 30 prosentilla (6684).

Kansalaisaloite-palvelun mukaan aloitteita on avattu yhteensä 717 ja niistä 18 on toimitettu eduskuntaan. Toisin sanoen, eduskuntaan toimitettujen määrä on huikeat 2,5 prosenttia kaikista aloitteista.