Kalarunolla toimittajien kimppuun – näin presidentti spinnaa

Elämme länsimaassa vuotta 2018 ja presidenttimme viestii meille kalarunolla. 

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Aamulehden toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen Mäntyniemen herra -kirja nosti valokeilaan presidentti Sauli Niinistön toimintatavat kiky-neuvotteluissa ja Fortumin Fennovoima-sijoituksen yhteydessä. Julkisessa keskustelussa presidentin toimia on sekä ymmärretty että moitittu.

Viimemmäksi Suomen pankin pääjohtaja, silloinen hallituksen kiky-neuvottelija Olli Rehn asettui puolustamaan Niinistöä.

”Suomen talous kynti vielä joulukuussa 2015 kovin syvällä ja työmarkkinoilla oli isoa hulinavalmiutta. On melkoista välinpitämättömyyttä väittää, että tasavallan presidentin pitäisi olla sanomatta mitään, kun kansakunta meinaa ampua itseään jalkaan”, hän totesi Iltalehdelle.

Apu näyttää olleen merkittävää ja osapuolten arvostamaa. Siitä huolimatta presidentin järjestämästä kiky-tilaisuudesta unohtui aikanaan mainita muun muassa kokoomuksen valtiovarainministerille Alexander Stubbille ja Suomen kansalle. Ehkä Niinistö ei halunnut ottaa julkista kunniaa kiistanalaisen kikyn vauhdittamisesta.

 

Niinistö itse ei ole toistaiseksi antanut haastatteluita, joissa toimittajat voisivat vapaasti kysyä tarkentavia kysymyksiä hänen toimistaan kiky-neuvotteluiden tai Fennovoima-sijoituksen yhteydessä. Yksisuuntaista viestintää on harjoitettu.

Presidentti kirjoitti ensin kanslian verkkosivuille blogin, jossa hän muun muassa kiisti ”millään tavalla vaatineensa tai painostaneensa” Fortumia sijoittamaan Fennovoimaan.

Tämän jälkeen Niinistö julkaisi kala-aiheisen runon Facebookissa. Luitte oikein, presidentti vastasi kritiikkiin kalarunolla. Kyllä! Elämme länsimaassa vuotta 2018 ja presidenttimme viestii meille kalarunolla.

Kysymys on tietenkin ihan perinteisestä spinnaamisesta eli velmusta yrityksestä ohjata mediajulkisuutta suotuisaan suuntaan. Tässä tapauksessa Niinistö haluaa tehdä selväksi, että kirjan kirjoittajat ja kirjasta isoin otsikoin uutisoineet toimittajat ovat yhtä naurettavia kuin Lauri Pohjanpään runon ihmiset, jotka liioittelevat lapsen kalasaaliin kokoa. Aivan mitätön asia muuttuu näiden tomppeleiden käsittelyssä merkittäväksi.

Väki tykkää. Facebook-päivityksen jatkona on viitisensataa pääosin ihastunutta kommenttia.

”Ihana että olet meidän Presidentti”, kehuu eräs.

 

Elämme kiinnostavia aikoja. Koska Niinistö näin uudistaa (tai kekkostaa) korkeimpien vallankäyttäjien viestintäkäytäntöjä, ei kai auta muuta kuin yrittää päästä itsekin samaan tunnelmaan. Ohessa haastattelupyyntöni.

 

(esitetään laulaen)

 

Arvoisa presidentti,

olisi tässä pieni tentti.

Siitä Fortumista kysyisin

jotta kärryillä pysyisin.

 

Kun Venäjä asiasta kuuli,

uhkasi nousta kova tuuli,

jos ei voimalaa tulis,

vaan käsiin homma sulis.

Niin mitä silloin teitte?

Minkä viestin Baldaufille veitte?

Viittasitteko Te itään

vai puhuitteko mitään?