Huh huh mikä yllätys: puheen ystävät kaikkoavat, kun Yle korvaa puhetta musiikilla

Hilpeästä sanailusta ei ole mediassa puutetta. Radiokanavat ovat täynnä juontajia rupattelemassa ja viihteelliset paneelivisailut ovat vallaneet television.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yleisradio teki helmikuun lopussa Yle Puhe -radiokanavalleen uudistuksen, jonka moni haukkui pystyyn jo ennen kuin se pääsi vauhtiin.

”Maltillisesti musiikkia”, yhtiö lupasi ikään kuin tietäen että tästä ei kyllä nyt tykätä, mutta tehdään silti.

Tavoitteena oli saada lisää 30-44-vuotiaita kuuntelijoita. Mediassa uutisoitiin 6. elokuuta Yle Puheen kuuntelijalukujen putoamisesta.

Finnpanelin kansallisen radiotutkimuksen mukaan helmikuussa kanava tavoitti viikoittain lähes 700 000 kuuntelijaa. Uudistuksen jälkeen määrä putosi alle puoleen miljoonaan ja kesäkuussa viikkokuuntelijoita oli 428 000.

Katsotaan tarkemmin tavoiteltua kohderyhmää. Kaupallisten radioiden yhteenlaskettu osuus 35-44-vuotiaista kuulijoista oli huhti-kesäkuussa noin 80 prosenttia. Yksittäisistä kanavista väki viihtyi erityisesti Radio SuomiPOP:n (19%) ja Radio Novan (17%) parissa. Yle Puheen osuus ikäryhmästä on vaihdellut 3-5 prosentin välillä ja luku oli tuoreimmalla mittausjaksolla edellistä himpun pienempi.