Hallituksen armoton vaalipaine voi johtaa vaaralliseen leikkiin demokratian kustannuksella

Lainsäädännön pystyttämisen ja uusien vaalien välinen aika on taas kutistumassa. Jääkö kansalaisille riittävästi aikaa tajuta, mistä maakuntavaaleissa on kyse?

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Hallituksen sote- ja maakuntauudistukset ovat kivenheiton kauempana toteutumisestaan. Tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoi STT:lle, että valiokunta tarvitsee lisäaikaa kaksi viikkoa. Näin ollen eduskunta ei pääse äänestämään sotesta kesäkuun alussa, kuten hallitus oli kaavaillut.

Keskustalle on ollut tärkeää saada maakuntavaalit pidettyä ensi syksynä ja keskeiset päätökset tehtyä ennen kesäkuun 8. päivänä alkavaa puoluekokousta.

Vaikka lainsäädäntö tulisi valmiiksi suunnitelman mukaisesti kesäkuun aikana, maakuntavaalien järjestäminen lokakuun lopussa olisi kansainvälisen suosituksen vastaista.

Euroopan neuvoston asiantuntijaelin Venetsian komissio on suosittanut vuonna 2002, että vaalilainsäädännön perussäännösten ei tulisi olla muutettavissa vähempää kuin vuosi ennen vaaleja.

Uusi aikataulu on aiempaa suuremmassa ristiriidassa suosituksen kanssa. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ehti kommentoimaan, että soten käsittelyn lykkääntyminen ei välttämättä vaikuta maakuntavaalien aikatauluun.