Finanssivalvonta salasi eläkeyhtiöiden sähköpostit ja hävisi jälleen – joko lakia ryhdyttäisiin noudattamaan?

Viranomaisen valtuudet perustuvat lakiin, ei yhtiöiden kokemiin tunteisiin.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Viime syksynä Helsingin Sanomien taloustoimittaja Tuomo Pietiläinen pyysi finanssialaa valvovalta viranomaiselta kopioita sähköposteista.

Taustalla oli tuore hallinto-oikeuden päätös. Siinä todettiin, että Finanssivalvonta oli toiminut lainvastaisesti, kun se oli salannut toimittaja Teemu Muhoselta tietoja eläkeyhtiöiden asiakkaidensa kanssa tekemistä liiketoimista.

Finanssivalvonta päätti kertoa päätöksestä ensimmäisenä eläkeyhtiöille itselleen. Virkamies lähetti yhtiöihin sähköpostia, johon eläkeyhtiöt vastasivat.

Kirjeenvaihto kiinnosti Pietiläistä, sillä sen kuluessa Finanssivalvonta muutti yllättäen suunnitelmiaan. Aiemmasta kannastaan poiketen se päättikin valittaa oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Olivatko eläkeyhtiöt pyytäneet tai vaatineet valvojaa valittamaan päätöksestä vai mistä yllättävä mielenmuutos johtui, toimittaja mietti.

Finanssivalvonta vastasi pyyntöön kieltävästi: se salasi seitsemäntoista sähköpostia, jotka eläkeyhtiöt olivat lähettäneet valvojalle. Ja taas mentiin: Pietiläinen valitti tästäkin päätöksestä hallinto-oikeuteen.