Rinne teki taas yllätysavauksen, jolla havitellaan eläkeläisten ääniä

Taloyhtiöremontteja ja syrjäseudun asuntojen arvoa tukemalla ei vaikuteta pankkien lainapolitiikan perimmäiseen syyhyyn.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Aluepolitiikka on noussut viime metreillä keskusteluaiheeksi vaaleissa, mikä on hyvä asia. Suomen syntyvyys laskee, väestö vanhenee ja muuttaa kaupunkiseuduille. Se on iso muutos, joka tuntuu nahoissamme pitkään. Samaan teemaan kytkeytyy tiukasti keskustelu työllisyydestä, maahanmuutosta ja hyvinvointiyhteiskunnan rakenteista. Konsulttitoimisto MDI ennusti vastikään, että parinkymmenen vuoden kuluttua Suomessa on vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua: Helsingin, Tampereen ja Turun seudut.

Vaalien viimeisellä viikolla kahdessa tentissä on pohdittu, miten auttaa ihmistä, joka on jumissa maaseudulla arvoaan menettäneen tai kokonaan arvottomaksi muuttuneen talonsa kanssa.

Moni Helsingin Sanomien tentin seuraaja saattoi pudota pyllylleen, kun kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah teki oman avauksensa. Hän kertoi tentissä Pohjois-Savon Nilsiän tilanteesta, jossa asunto-osakeyhtiöt eivät saa enää pankkilainaa.

”On todella tärkeää, että jotta nämä asunnot pystytään pitämään säällisessä kunnossa, että valtio pystyisi antamaan takauksen näille, että pystytään pitämään asuntojen arvo sellaisena, että voisi saada – jos ei omiaan takaisin – niin sen jälleenmyyntiarvon”, Essayah muotoili.

Minulla ei ole aavistustakaan, mitä Essayah tarkoittaa ”ei omansa, mutta sen jälleenmyyntiarvon” saamisella. Jälleenmyyntiarvo muodostuu markkinoilla ja on se, mitä ostaja on valmis asunnosta maksamaan.