Viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin. Politiikkaa, taloutta, journalismia.

Avoin kirje Pauli Kiurulle: Media seisoo sananvapauden puolella

Salla Vuorikoski
Blogit Vuorikoski 5.9.2017 13:20
Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru on kirjoittanut avoimen kirjeen medialle.  ”Median on valittava linjansa. Halutaanko Suomessa noudattaa laillista järjestystä vai annetaanko hiljainen hyväksyntä virkavallan vastustamiselle”, hän kirjoittaa.  Kiuru arvelee, että kohta vaarassa ovat ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Salla Vuorikoski

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Hah olipa hurskasta. Viittamatta nyt suoraan sinun työhösi vaan valtamediaan yleensä.

Näin kansalaisen näkökulmasta Suomessa media tuntuu pyrkivän vastakkainasetteluun ja polarisaatioon. Kaikkia näkökulmia ei valtamediassa todellakaan käsitellä tai niitä ei käsitellä tasapuolisesti. Kun Turussa puukotetaan media nostaa maahanmuuttajat ensimmäisenä sankareiksi vaikka suomalaisia auttajiakin oli. (Heidän tarinansa tuli sitten viikko myöhässä.)

Kovasti kritisoidaan migrin toimia viimeksi tänään kun joku työssäkäyvä perhe ollaan palauttamassa.

Voiman käyttöä kyllä kritisoidaan kun kyseessä on valtion valta mutta entä se voima jonka te jutuilla annatte laittomille mellakoille. Polisiin päälle hyökättiin ennenkuin he käyttivät kaasua. Se hyökkäys voima on varmaan ihan ok kun tulee kuitenkin ruskeasta lähteestä eikä taustalla ole instituonaalista valtaa, joten kritiikki on teidän punavihreän moraalin ulottumattomissa!

Älkää esittäkö! Sokeakin näkee, että vedätte omaa punaviherideologista linjaa tässä ja se aiheuttaa ihan turhaa yhteiskunnallista polarisaatiota.

Todisteena esitän otteen Ylen itse määrittelemistä tavoitteista mitä tulee mahaanmuuton uutisointiin. Jokainen voi itse miettiä, onko valtamedia (Yle tai toisaalta mikään valtamedia) onnistunut kuinka hyvin ylen itsensä asettamissa tavoitteissa.

4.9.2015 Käynnistämme maahanmuutosta Ylessä journalistisen erityisprojektin, kirjoittaa Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Muutama poiminta Aten erityisprojektin tavoitteista:

– Uudet kansainvaellukset ovat tärkeä aihe, ja Ylen tehtävä on kertoa sen kaikki puolet: Inhimillinen hätä, ilmiön todelliset syyt, mutta myös mahdolliset taloudelliset houkuttimet, ihmissalakuljettajien toiminta ja Suomeen sopeutumisen vaikeudet.

– Pitää kiihkotta selvittää Suomen kyky kotouttaa täysin erilaisista kulttuureista tulleet. Entäpä islamin yleistyminen Suomessa tai terrorismin uhka? Maahanmuuton vaikutus rikollisuuteen?

– Journalistinen tavoitteemme on tarjota monipuolinen, tabuja pelkäämätön mutta aina ihmisarvoa kunnioittava tapa käsitellä asiaa.

Kuinka mielestänne Ylen jo nyt kenkää saanut Jääskeläinen onnistui, että tuliko kaikki puolet maahanmuutosta kerrottua monipuolisesti? Itse muistan vieläkin ko. uutisen julkaisun ja nappasinkin sen kirjanmerkkeihin saman tien, koska tiesin että se on ns. hevosen pudotusta.

Harmi ettei Jääskeläiseltä voida kysyä projektin etenemisestä..

Pakolaisillan ajankohtana oli siirtolaisiin liittyvät ongelmat Suomessa vielä osin toteen näyttämättä, vaikka Ruotsin ja euroopan tilanne oli tiedossa. Nyt kun meillä on hyvin paljon konkretiaa pöydässä ja unelmat ovat kopsahtaneet pyllylleen, niin ylellä ei yllättäin olekaan halukkuutta järjestää uutta näytöstä.

Ei tullut naisia ja lapsia, ei tullut syyrialaisia, ei tullut tohtoreita, ei tullut työvoimaa ja se on todellakin kaikilta pois. Sen sijaan saimme lisääntyvää turvattomuutta, rikollisuutta, ylen kahtia jakaman kansan, sosiaalihuoltoon rutkasti asiakkaita ja suojatyöpaikkoja suvaitsevaisille rikkaan kulttuurin parista.

Tätä yle ei halua teille kertoa.

Tämä osa tekstistä on kuin suoraan MV-lehdestä: ”MIKÄLI yhteiskunnallista rauhaa halutaan vaalia, kritiikin vaientaminen on huonoin tie. Jos ihmiset huomaavat, että media jättää jotkut tosiasiat ja näkökulmat kertomatta, luottamus mediaan murenee. Se on vaarallinen tie.” Juuri näin on tapahtunut. Olette itse luoneet valemedioiden suosion.

Tästä tulee vielä klassikko. Uutispimentoon jätetään toimittajien oman poliittisen ja yhteiskunnallisen näkemyksen vastaisia asioita ja esille tuodaan ääripäät.

Kyllä kansa tietää ja sanoo mielipiteensä. Yli 70% on sitä mieltä että maahanmuuttoa pitää rajoittaa.

Sallalle jälleen täydet pisteet; juttu oli raikas ja uskottava jokaiselta kantiltaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *