Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Avoin kirje Pauli Kiurulle: Media seisoo sananvapauden puolella

Blogit Vuorikoski 5.9.2017 13:20
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru on kirjoittanut avoimen kirjeen medialle. 

”Median on valittava linjansa. Halutaanko Suomessa noudattaa laillista järjestystä vai annetaanko hiljainen hyväksyntä virkavallan vastustamiselle”, hän kirjoittaa. 

Kiuru arvelee, että kohta vaarassa ovat myös toimitukset ja sananvapaus. 

”Jos jutut eivät miellytä, niin kohta toimituksia piiritetään. Kenen puolella media silloin seisoo – laillisen järjestyksen vai mielenosoittajien”, kansanedustaja kysyy.

Kiuru ei kohdista kirjoitustaan mihinkään tiettyyn uutiseen, mutta oletettavasti purkauksen taustalla on eilinen tapahtumaketju Jyväskylässä Salmirannan vastaanottokeskuksessa.

Poliisi on ilmoittanut joutuneensa käyttämään kaasua afgaaniperheen palautusta vastustaneita mielenosoittajia vastaan ja mielenosoittajat ovat puolestaan kritisoineet poliisin voimatoimia. Eilisen tapahtumista on kerrottu mediassa runsaasti videotallenteiden kera. 

 

Kun kirje kirjoitetaan, siihen on jo pelkästään hyvien tapojen mukaan syytä vastata. 

Journalismin keskeinen tehtävä on valvoa vallankäyttöä. Valvonta kohdistuu Kiurun kaltaisiin poliitikkoihin, taloudellisiin vallankäyttäjiin, mutta myös viranomaisvallan käyttäjiin, joihin poliisi kuuluu. Tämä median tehtävä on ehdoton ja luo omalta osaltaan perustaa toimivalle demokratialle.

Viimekin aikoina Suomessa on saatu huomata useissa tapauksissa, että pelkkä virkamiehen asema ei tee virkamiehen toimintaa automaattisesti oikeaksi tai lainmukaiseksi. Räikein esimerkki lienee Helsingin entisen huumepoliisin, sittemmin lukuisista rikoksista ankaraan vankeustuomioon tuomitun Jari Aarnion tapaus.

 

Mikäli yhteiskunnallista rauhaa halutaan vaalia, kritiikin vaientaminen on huonoin tie. Jos ihmiset huomaavat, että media jättää jotkut tosiasiat ja näkökulmat kertomatta, luottamus mediaan murenee. Se on vaarallinen tie. Tästä ovat muuten varoittaneet myös sekä turvapaikanhakijoihin kielteisesti suhtautuvat että heidän oikeuksistaan huolestuneet ihmiset. 

Demokratia kestää moniäänisen ja kovankin kriittisen keskustelun. Se ei tarkoita sitä, että journalismia voisi tehdä miten vain. Alalla on itsesääntelyjärjestelmä ja viime kädessä journalistit vastaavat työstään aina myös juridisesti, tarvittaessa käräjäoikeuden penkillä.

Mitä tulee toimitusten ”piirittämiseen”, jo tällä hetkellä toimittajat ovat hyvin voimakkaan kriittisen palautteen kohteena. Sitä tulvii joka tuutista, erityisesti maahanmuuttoaiheita käsitteleville toimittajille. Niin kauan kun kyse ei ole esimerkiksi hengen ja terveyden uhkaamisesta, kriittisen palautteen kestäminen kuuluu toimittajan työhön.

Ja kovassakin ryöpytyksessä media seisoo sananvapauden ja avoimen yhteiskunnan puolella.

Mukavaa syysistuntokautta Arkadianmäelle ja pikaista moraalipaniikin hellittämistä toivottaen, 

Salla