Älä puhu medialle tai usutamme poliisin perääsi

Sote-uudistuksessa puhutaan avoimuuden tärkeydestä. Hoivajätin kovat otteet istuvat surkeasti yleviin juhlapuheisiin.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Sain tänään soiton Helsingin poliisista.

“Olitko joulukuussa töissä Yleisradiossa”, vanhempi konstaapeli varmisti.

Hänen asiansa koski juttuani, joka julkaistiin Ylellä päivää ennen kuin irtisanouduin sieltä joulukuun puolivälissä. Jutulla ei ollut lähtöni kanssa mitään tekemistä, se vain sattui valmistumaan tuolloin.

Yksinkertaistettuna uutisessa oli kyse siitä, että Esperi Care -yhtiö haki säästöjä kikkailemalla hoivakotien johtajien työajalla. Taustalla oli uuden pääomasijoittajan tyytymättömyys taloudelliseen tulokseen.

Kuvio näytti vain paperilla tehdyltä tempulta hoivatyön vähentämiseksi, minkä omistaja ja toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni luonnollisesti kiisti haastattelussa. Valvovan viranomaisen Valviran mukaan toimintamalli vaatii lupien hakemista uusiksi, mutta Aarnio-Isohanni kohautti olkiaan.

“Olemme käyneet hyvää dialogia, mutta olemme päätyneet olemaan eri mieltä”, hän kommentoi valvovan viranomaisen näkemystä.

 

Työntekijöitä johdon säästötoimet kauhistuttivat. Kävin keskusteluja useiden ihmisten kanssa.

“Emme ole antaneet Esperille lupaa ryövätä hoitajan etiikkaamme, joka nyt tapahtui, kun emme saaneet mahdollisuutta kieltäytyä tästä”, eräs esperiläinen kommentoi.

Työntekijät eivät uskaltaneet esiintyä kasvoillaan ja nimillään, sillä he pelkäsivät yhtiön sanktioita puhuessaan johdolle epämiellyttävästä asiasta.

Jo jutunteon aikana yhtiö painosti työntekijöitään vaikenemaan. Lakiasiainjohtaja lähetti heille ukaasin, jonka mukaan “yrityksen liiketoiminnan kannalta haitallisia” tietoja ei saa kertoa medialle. Kun kysyin tämän jälkeen Aarnio-Isohannilta, mitä salaista työvuorojärjestelyissä on, hän tyytyi vakuuttamaan, että “media on tärkeä yhteistyökumppani”.

 

Minulle soittanut vanhempi konstaapeli kertoi, että Esperi Care oli tehnyt juttuni jälkeen poliisille tutkintapyynnön. Hoivayhtiö haluaa poliisin selvittävän, onko yhtiön työntekijä syyllistynyt salassapitorikokseen tai yrityssalaisuuden rikkomiseen.

Poliisi ei yllättynyt, kun viittasin lähdesuojaan ja kerroin, että keskustelua asiasta on turha jatkaa pidemmälle.

“Minun piti tätä kuitenkin kysyä”, hän selitti.

 

Sote-uudistus avaa yksityisille yhtiöille valtavat uudet markkinat, joista myös Esperi haluaa oman osansa.

Uudistuksen yhteydessä on painotettu avoimuuden merkitystä. Jotta ihminen voi vertailla ja valita, hänellä täytyy olla riittävästi tietoa palveluiden laadusta. Sen mittaaminen on iso haaste.

Valinnanvapautta koskevaan lainsäädäntöön ollaan tekemässä myös tiedon antamiseen liittyviä velvoitteita koskien muun muassa veronmaksua. Maksajia kiinnostaa varmasti myös se, miten yritykset suhtautuvat heitä valvovien viranomaisten näkemyksiin.

 

Hoivayhtiöt vakuuttavat, että niiden tarkoitus ei ole nyhtää voittoja keinolla millä hyvänsä. Asiakas on keskiössä!

Juhlapuheissa puhutaan vuorovaikutuksesta ja mainoksissa esitellään onnellisia vanhuksia hymyilevien hoitajien keskellä.

Noin 150 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän ja rajua kasvua hakevan Esperi Caren vuotajajahti istuu näihin haavekuviin surkeasti.

Yhtiön johto tuskin kuvittelee, että kertoisin lähteistäni poliisin sitä kysyessä. Varsinainen tarkoitus onkin lähettää varoittava viesti työntekijöille: älä kerro havaitsemistasi epäkohdista ulkopuolisille tai usutamme poliisin perääsi.