Viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin. Politiikkaa, taloutta, journalismia.

Älä puhu medialle tai usutamme poliisin perääsi

Salla Vuorikoski
Blogit Vuorikoski 18.4.2017 22:40
Sain tänään soiton Helsingin poliisista. “Olitko joulukuussa töissä Yleisradiossa”, vanhempi konstaapeli varmisti. Hänen asiansa koski juttuani, joka julkaistiin Ylellä päivää ennen kuin irtisanouduin sieltä joulukuun puolivälissä. Jutulla ei ollut lähtöni kanssa mitään tekemistä, se vain sattui v...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Salla Vuorikoski

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Tuo rikosilmoitusten tekeminen on muutenkin lähtenyt täysin hanskasta. Tässäkin Esperi Care käyttää poliisin voimavaroja omiin tarkoituksiinsa todella törkeästi. Uskoisin, että poliisilla olisi varmasti tärkeämpääkin tekemistä!

Esperi on aikaisemmin jo ollut pulassa jättäessään hoitamatta heiltä ostettuja palveluita! Kas kun näistä ei vaan puhuta. Mitä pyhää Esperissä oikein on?

Niin on mielenkiintoista, miten valvovan viranomaisen paukut riittävät, kun se alkaa valvoa terveysfirmoja, etenkin siinä tilanteessa, jolloin huomautettavaa on tai uhkasakon voimalla halutaan väärinkäytöksiin yms. rikkeisiin muutos. Jos olankohautuksella kuitataan valvonta, niin asenne tulee selväksi.
On hyvä seurailla muutenkin kaikkien terveysfirmojen henkilöstöpolitiikkaa: hymyilevän asiakkaan vieressä seisovan työntekijän työtakin taskussa voi olla juuri tullut ilmoitus palkanalennuksesta tai siirrosta työaikavalvonnan ulkopuolelle. Mistä nämä muuten hakevat hintaetunsa kilpailutuksissa, elleivät palkoista tai ylipäätään henkiöstön selkänahasta.

Toivottavasti tämä kääntyy voitoksi niin, henkilökunta rohkaistuu ja raportoi kaiken laittoman lehdistölle julkaistavaksi. Mikään muu taho ei saa tätä hillittyä.

Terveyspalveluja valvovan viranomaisen täytyy perustaa kansalaisille ja terveyspalveluyrityksille täysin läpinäkyvä luokitusjärjestelmä, mistä on helppo nähdä yritystasolla viranomaismääräysten noudattamattomuushistoria (huomautukset) sekä erikseen asiakkaiden antama luokitus esim. ns. tähditysluokituksen avulla.

Ammattilaisena ”vuodan” kaikki epäeettiset toimet tai työntekijään/potilaaseen kohdistuneet epäasiallisuudet eteenpäin! Eivät ole salassapidettäviä liikesalaisuuksia! Voi olla, että pitää kiirettä, Sipilän hallitus ehtii vielä lopettaa Valviran ja avin osana korruptiotalouttaan!

Palveluiden käyttäjällä on jatkossa paljon valinnanvapaudessaan valtaa, jos he päättävät, että eivät vain käytä epäeettisesti tms. toimivan firman palveluita. Ihmisten valinta on voimakas ase, jos sitä joukolla käytetään. Tietoa firmoista kyllä tarvitaan ja sitä läpinäkyvyyttä. Siis oikeaa tietoa, eikä näiden omaa markkinointipuhetta.

Isäni on hoidossa Esperin hallinnoimassa hoitokodissa. Hän on silmin nähden lähestymässä matkansa päätä, ja arvaan, että hänen hoitonsa työllistää enemmän (=aiheuttaa enemmän kustannuksia) kuin paremmin tolkuissaan olevan hoitaminen. Viime viikolla sain puhelun sairaalasta. Lääkäri kertoi, että isäni tulehdusarvot ovat korkealla ja hänet pitäisi välittömästi toimittaa sairaalaan. Tein työtä käskettyä, ja antibiootit saatiin. Vähän myöhemmin siskoni sai Esperiltä puhelun, jossa esitettiin, että jatkossa antibioottihoitoihin ei enää lähdettäisi. Sellainen tunnelma jäi, että, olisi aika vaihtaa isäni tuottavampaan asiakkaaseen..

Omat 85-v kummivanhempani ”joutuivat” sairaalaan melkein samaan aikaan pari vuotta sitten. Molemmat kävelivät sinne omin jaloin, toinen meni vain hoitamaan ”ihottumaansa”. Molemmat pumpattiin täyteen lääkkeitä ja kuolivat kahden viikon sisällä. En silloin vielä tajunnut ”asian vakavuutta”, enkä ruvennut tutkimaan sitä. Toivottavasti joku tutkii tällaiset tapaukset.

Attendo tekee Itä- Suomessa ihan samaa. Antaa niin pienet palvelusetelit asukkaille, ettei ihmisillä ole enää varaa asua samassa palvelutalossa, missä ovat asuneet jo vuosia. Vähimmillään asukas joutuu maksamaan 510€/kk lisää vuokran ja ruoan lisäksi. Jos asukas ei ota tuota palveluseteliä, on Attendolla muka oikeus siirtää asukas vaikka toiselle paikkakunnalle satojen kilometrien päähän omaan palvelukotiinsa joka on vielä kalliimpi kuin se missä asukas on tällä hetkellä. KIRISTYSTÄ ja asukkaiden hengellä leikkimistä

Aivan samaan on lähdössä Mehiläinen siirtyessään hoivakoti bisnekseen. Lain rajoilla liikutaan ja palvelutalojen johtajat mahdollistavat tämän johdon saneleman linjan. Minimi miehityksistä on tullut maximi miehitys.

Älämölö,eihän firma anna palveluseteliä vaan kunta, ja kunta määrää sen hinnan.Miksi syytät Attendoa siitä että palvelusetelin arvo on liian pieni? Asiakasmaksun määrää kunta

Valinnanvapauden myönteinen puoli on, että jos tällaista tapahtuu, voi yksinkertaisesti vaihtaa osoitetta.

No, tässähän on selkeästi ison firman (tässä tapauksessa esperin) yritys kääntää huomio pois ylemmän johdon ammattitaidottomuudesta hoitaa asioita. Voisinpa kuvitella, että siellä esimies ihmettelee miksi on sairaslomia ja porukka ei ole motivoitunut, kannattaisi varmaan katsoa peiliin ja miettiä miltä tuntuisi itse olla itsensä alainen? Taitaa olla kaikki perusasiatkin hukassa tuolla porukalla, mutta hoitajat muistakaa, teidän tehtävä ei ole tehdä esimiehen hommia, eikä yrittää paikkailla heidän tekemättä jättämisiä. Miksi työntekijät välittäisivät mistään yhtään mitään, kun johtokaan ei sitä tee? Kannattaisi miettiä välillä millaista esimerkkiä mielestäsi näytät? Meillä mara-alalla tälläisesta, epäonnistuneesta esimiestyöstä ja esimerkin aliarvoimisesta puhutaan nimellä ”kusi valuu alaspäin”. Miettikääpä mitä mahtaa tarkoittaa.
Ihanaa kesän odotusta kaikille ja toivottavasti nämä ihmishengillä himmaajat saadaan ruotuun.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *