Yhteiskunta auki rokotetuille

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Koronaviruksen delta-muunnoksen ja rajoitusten purkamisen myötä neljäs aalto tulee Eurooppaa odotettua aikaisemmin. Vaikka tartuntaluvut ovat reippaassa kasvussa, rokotusten ansiosta sairaalahoidon tarve tai koronakuolemat eivät ole lähteneet nousuun.

EU-komissio on toimittanut jäsenmaihin niin paljon rokotteita, että EU-maat voivat rokottaa vähintään 70 % aikuisväestöstä heinäkuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä Euroopan aikuisista reilut 64% on saanut vähintään yhden ja 44% kaksi rokotetta.

Ongelma on, että rokotustahti hiipuu kaikkialla Euroopassa kun riskiryhmäläiset ja innoikkammat ovat ottaneet rokotteen. Oleellinen kysymys on, kuinka paljon rajoituksia voidaan purkaa nykyisellä rokotuskattavuudella ilman että sairaalahoidon tarve lähtee nousuun.

Tästä saadaan tärkeää tietoa jo tässä kuussa, kun lähes kaikki Englantia koskevat koronarajoitukset puretaan ensi viikon maanantaina. Iso-Britanniassa vähintään yhden rokotteen on saanut 87% ja kaksi rokotetta 66% aikuisväestöstä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti maanantaina, että rokotteet tulevat pakollisiksi kaikille, jotka työskentelevät sairaaloissa, vanhainkodeissa ja klinikoilla. Lisäksi todistus rokotteesta, negatiivisesta testistä tai immuniteetista edellytetään ensi viikosta lähtien yli 50 henkilön joukkotapahtumissa. Elokuussa terveyspassi ulotetaan myös kahviloihin, baareihin, ravintoloihin, teattereihin, uimarannoille ja matkoille.