Vuoto, poliittisen epäluottamuksen muoto

Trumpin, Euroopan keskuspankin ja Marinin hallituksen vuodot ovat esimerkkejä kaoottisesta poliittisesta hallinnasta.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Vuodot kertovat epäonnistuneesta poliittisesta hallinnasta.

Vuodot Donald Trumpin hallinnosta, Euroopan keskuspankista ja Sanna Marinin hallituksesta vihjaavat kaikki suuresta poliittisesta epäluottamuksesta.

Kun Trump aloitti presidenttinä, hänen kabinetille ja avustajille kävi karvaalla tavalla selväksi, että presidentti kieltäytyy lukemasta. Tavaksi ”hallita” presidenttiä keksittiin vuodot, joista syntyneisiin mediakohuihin presidentti joutui reagoimaan – yleensä uusilla kohuilla.

Sittemmin vuodot ovat vähentyneet, koska Trumpin huomiosta kilpailleet fraktiot (kuten Steve Bannon, republikaanipuolue ja talouspoliittiset globalistit) on poistettu. Tämä ei ole lopettanut kohuja – Trump vain on omalla tyylillään määrännyt kohujen suunnan ja tahdin.

Myös Euroopan keskuspankki vuosi kuin seula, kun Mario Draghi lopetti keskuspankin johtajana viime vuoden lopulla. Keskeinen syy vuotoihin oli Draghin autoritaarinen johtamistapa, jossa hän sivuutti Saksan ja sen liittolaismaiden keskuspankkiirit. Draghin vastustajat vastasivat kritisoimalla julkisesti Draghin johtamistapaa, EKP:n päätöksiä sekä vuotamalla EKP:n sisäisiä keskusteluja.