Vihreät on Saksan kiinnostavin puolue, koska se haastaa Saksan mallin

Nykyisten gallupien perusteella seuraavaa hallitusta ei voida muodostaa ilman vihreitä, joten Saksassa tapahtunee poliittinen muutos syyskuun jälkeen.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Saksan vaalit pidetään syyskuussa, eikä maata 15 vuotta johtanut Angela Merkel ole ehdolla.

Saksan kristillisunioni (CDU/CSU) ja vihreät ilmoittivat tällä viikolla omat kansleriehdokkaansa. Valintojen perusteella puolueet ovat kuin yö päivä sen suhteen, mitä Saksalle olisi tehtävä Merkelin jälkeen.

Vihreät valitsi ehdokkaakseen puolueen puheenjohtaja Annalena Baerbockin. Puolueen sisäinen diili on mahdollisesti, että jos vihreät menee hallitukseen vaalien jälkeen kakkospuolueena, toinen puheenjohtaja Robert Habeck saa valtiovarainministerin salkun.

Vihreiden vaaliohjelma on kunnianhimoinen. Vihreät haluaa leikata päästöjä 70 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, eikä tällaista energiasiirtymää voida tehdä Saksan tasapainoisen budjetin (schwarze Null) puitteissa. Vihreät on vaatinut 500 miljardin julkisia investointeja, Saksan perustuslakiin kirjatun velkajarrun löysäämistä, EU:n budjettisääntöjen muuttamista sekä elpymisrahaston muuttamista pysyväksi. EU-myönteisyyden lisäksi puolue on erittäin haukka Kiinan ja Venäjän suhteen. Se vastustaa esimerkiksi Saksan teollisuudelle tärkeän Nordstream II -kaasuputken viimeistelyä.