Venäjän irtikytkentä lännestä voi olla globalisaation lopun alku

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

McDonald’sin lähtö Venäjältä merkitsee kylmän sodan päättymisen symbolista päättymistä.

Sen lisäksi että yritykset lähtevät kilpaa Venäjältä, länsimaat ovat asettaneet talouspakotteita, joiden seurauksena Venäjä on käytännössä irtikytketty läntisiltä rahoitusmarkkinoilta, Venäjän keskuspankin varoja on jäädytetty noin 300 miljardin dollarin edestä, pörssi on ollut suljettuna pari viikkoa ja rupla on romahtanut.

Sanktioiden tarkoitus on ajaa Venäjän talous niin lujaa seinään, että Venäjän kansa, poliitikot, toimittajat, oligarkit ja kenraalit kääntyisivät Putinia vastaan. Vähemmälle huomiolle on jäänyt taloussodan vaikutukset lännen talouteen ja laajemmin geopolitiikkaan.

Ukrainan sodan alettua sijoittajien usko maailmantalouteen on alhaisimmillaan sitten vuoden 2008 finanssikriisin – luottamuksen lasku on ollut jyrkempää kuin koronasulkujen alettua keväällä 2020. Lisäksi inflaation odotetaan nousevan voimakkaasti. Energian hinnannousun vuoksi terästehtaat ympäri Eurooppaa ajavat jo tuotantoaan alas, mikä tulee entisestään pahentamaan tarjonnan pullonkauloja, joista ei ole ehditty toipua koronakriisin jälkeen. Lisäksi Kiinan uudet koronasulut tulevat heikentämään globaaleja tarjontaketjuja entisestään.

Saksalaisen ZEW-tutkimuslaitoksen mukaan Ukrainan sota ja Venäjän sanktiot lisäävätkin merkittävästi taantuman riskiä Saksassa (ja Euroopassa).