Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Vakaus on out, kaaos on in

Blogit Vallan mahotonta! 19.2.2018 18:21
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Eurooppa on elpymässä taloudellisesti, mutta mantereen suurimmat maat ovat edelleen eurokriisin, pakolaiskriisin ja Brexitin aiheuttamassa poliittisessa kaaoksessa. Suurista maista Ranska on ainoa maa, jossa on suhteellisen vakaa hallinto.

David Cameron uhkapelasi Iso-Britannian ulos Euroopan unionista, jonka jälkeen neuvottelut sysättiin Theresa Maylle. Molemmat valtapuolueet riitelevät brexit-kannastaan, vaikka neuvotteluiden vaikein vaihe on juuri alkamassa ja brittien on määrä lähteä jo ensi vuoden maaliskuussa.

Katalonian kriisi on vienyt Espanjan outoon käymistilaan. Katalonian itsenäisyyspuolueet voittivat uudet vaalit, mutta eivät saa muodostettua hallitusta. Porvarillisen separatistipuolueen johtaja Carles Puigdemont on maanpaossa Belgiassa ja puolueen näkyvä poliitikko Anna Gabriel pakeni maanpetossyytteitä juuri Sveitsiin. Vasemmistolaisen separatistipuolueen johtaja Oriol Junquares on vankilassa. Tuoreen gallupin mukaan 85 % espanjalaisista katsoo, että pääministeri Mariona Rajoyn tulisi erota.