Vakaus on out, kaaos on in

Iso-Britannian, Espanjan, Italian ja Saksan opetus on, että mitä kauemmin jatketaan vanhaan malliin, sitä enemmän protestipuolueita ja ääriliikkeitä syntyy. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Eurooppa on elpymässä taloudellisesti, mutta mantereen suurimmat maat ovat edelleen eurokriisin, pakolaiskriisin ja Brexitin aiheuttamassa poliittisessa kaaoksessa. Suurista maista Ranska on ainoa maa, jossa on suhteellisen vakaa hallinto.

David Cameron uhkapelasi Iso-Britannian ulos Euroopan unionista, jonka jälkeen neuvottelut sysättiin Theresa Maylle. Molemmat valtapuolueet riitelevät brexit-kannastaan, vaikka neuvotteluiden vaikein vaihe on juuri alkamassa ja brittien on määrä lähteä jo ensi vuoden maaliskuussa.

Katalonian kriisi on vienyt Espanjan outoon käymistilaan. Katalonian itsenäisyyspuolueet voittivat uudet vaalit, mutta eivät saa muodostettua hallitusta. Porvarillisen separatistipuolueen johtaja Carles Puigdemont on maanpaossa Belgiassa ja puolueen näkyvä poliitikko Anna Gabriel pakeni maanpetossyytteitä juuri Sveitsiin. Vasemmistolaisen separatistipuolueen johtaja Oriol Junquares on vankilassa. Tuoreen gallupin mukaan 85 % espanjalaisista katsoo, että pääministeri Mariona Rajoyn tulisi erota.

Italiassa järjestetään vaalit 4. maaliskuuta. Uuden vaalilain myötä vaaliliitto voi muodostaa enemmistöhallituksen, jos saa 40 % kannatuksen. Gallupien mukaan Silvio Berlusconi olisi voittamassa vaalit liitollaan euro- ja maahanmuuttovastaisen äärioikeiston kanssa. Berlusconi ei kuitenkaan olisi saamassa tarvittavaa enemmistöä, joten on mahdollista, että pääministeri Paolo Gentiloni jatkaa virkaa tekevänä pääministerinä kunnes jonkinlainen epäpyhä koalitio saadaan aikaiseksi. Oleellista Italian kannalta on, pyörtääkö populistinen 5 tähden liike kantansa, ettei se mene koalitiohallituksiin mukaan.

Saksassa hallitus on demareiden jäsenkunnan päätöksen takana. Jäsenäänestyksen tulos julkistetaan samana päivänä kuin  Italian vaalit järjestetään. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan ⅔ demareista kannattaisi suurta koalitiota Angela Merkelin kanssa, koska uudet vaalit pelottavat vieläkin enemmän. Viimeisimmän gallupin mukaan äärioikeistolainen Alternative für Deutschland on jo mennyt SPD:n ohi ja mikäli vaalit pidettäisiin nyt, CDU/CSU:n ja SPD:n äänet eivät edes riittäisi suuren koalition muodostamiseen. Myös CDU:ssa on alettu kritisoida Merkeliä ja puolueen nuorisojärjestö on vaatinut sukupolvenvaihdosta sekä nuorille ministerin salkkuja. CDU:lla on viikon päästä puoluekokous suuresta koalitiosta, jossa myös ministerit ja uusi puoluesihteeri nimetään.