Vakaan neron kauppasota

Mikäli Trump voi aloittaa globaalin kauppasodan spontaanisti tunnekuohun vallassa, luvassa on vielä paljon lisää. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Kirjoitin marraskuussa, että Trump saattaisi valita kauppapolitiikakseen protektionismin sijaan dollarin heikentämisen. Heikompi dollari lisäisi yhdysvaltalaisten firmojen kilpailukykyä ja tekisi tuontitavaroista kalliimpia, mikä olisi Trumpin mieleen.

Vähänpä tiesin.

Torstaina Trump asetti 25 prosentin tuontitullit teräkselle ja 10 prosentin tullit alumiinille. Kyseessä on Trumpin protektionistisen teko siitä huolimatta, että Steve Bannon ja talousnationalistit oli ajettu Valkoisesta talosta ja Goldman Sachsin globalistipankkiirit olivat edelleen Trumpin taloudellisina neuvonantajina.

Trump asetti tullit täysin omatoimisesti ilmoittamatta asiasta hallitukselle, neuvonantajille tai lakimiehille.

https://www.youtube.com/watch?v=tPqFpLKQNao

Hommat eskaloituivat nopeasti.

EU on uhannut lätkäistä 3 miljardin edestä tulleja yhdysvaltalaisille tuotteille, esimerkiksi Harley-Davidsoneille, Leviksen farkuille ja Jim Beams -viskille.

NAFTA-neuvottelut ovat jäässä.

Lisäksi Kiina, Japani ja muut Yhdysvaltain velkakirjoja omistavat voisivat alkaa myydä omistuksiaan aiheuttaen joko pienimuotoisen pörssiromahduksen tai nostaakseen Yhdysvaltain rahoituskuluja.

Trump on vastannut tänään Twitterissä esimerkiksi uhkaamalla verottaa lisää eurooppalaisia autoja:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/969994273121820672

Kahden lähteen mukaan Trump oli ollut täysin poissa tolaltaan tiistaista lähtien, kun hänen viestintäpäällikkö Hope Hicks oli todistanut kongressista Venäjä-tutkintoihin liittyen.

Hicks, joka oli Trumpin pitkäaikaisimpia ja luotetuimpia henkilöitä aina kampanjasta lähtien, erosi keskiviikkona.

Parin viimeisen viikon aikana Trump on hyökännyt omaa oikeusministeriään vastaan, Meksikon suurlähettiläs on eronnut Trumpin ja Meksikon presidentin välisen puhelun jälkeen ja Trumpin entinen kampanjatyöntekijä Rick Gates on alkanut tehdä yhteistyötä Muellerin kanssa Venäjä-tutkinnoissa.

Presidentillä on myös jatkuvia pornotähtiin liittyviä skandaaleja.

Hicksin eron lisäksi Trump on erottamassa turvallisuusneuvonantajaansa, minkä lisäksi Valkoisen talon työntekijän pahoinpitelyskandaali on johtanut Trumpin vävyn Jared Kushnerin turvallisuusstatuksen laskuun.

 

Trumpin tullit viittaavat siihen, ettei Valkoisen talon kuppikunnat kykene estämään Trumpin tekoja.

Päinvastoin presidentti näyttää ajautuvan koko ajan eristyneemmäksi ja arvaamattomammaksi.

Mikäli Trump voi aloittaa globaalin kauppasodan spontaanisti ilmeisen tunnekuohun vallassa, luvassa on vielä paljon lisää kauppasotaa.