Vaikka Trump hävisi, Euroopan tulisi varautua trumpismin uuteen tulemiseen

Vaikka Trump itse hävisi, hän johdatti republikaanit vaalivoittoon.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Vaikka Trump itse hävisi, hän johdatti republikaanit vaalivoittoon. Republikaanien kannatus kasvoi osavaltioissa ja edustajainhuoneessa, minkä lisäksi republikaanit pitävät todennäköisesti senaatin enemmistön.

Trumpin itsensä äänisaalis on reilut 71 miljoonaa ääntä, nousua viime vaaleista yli 8 miljoonaa ääntä.  Kannatus kasvoi latinojen, mustien ja arabien keskuudessa. Yhdysvaltain monikulttuurinen työväenluokka on sosiaalisesti konservatiivinen, mikä kertoo paljon progressiivisen politiikan mahdollisuuksista Yhdysvalloissa.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell ei ole ainakaan vielä tunnustanut Bidenin vaalivoittoa. Yleisesti vaikuttaa siltä, että syytökset vaalivilpistä on Trumpin tapa hävitä ja samalla aloittaa uusi kampanja vuoden 2024 vaaleihin.

Trumpismi elää vahvana ja republikaanien on elettävä sen kanssa.

Jos senaatti säilyy Georgian uusintavaaleissa republikaaneilla, tilanne on Bidenille vaikea. Ilman senaattia Bidenin vaihtoehtoina on joko tehdä politiikkaa presidentin asetuksilla (executive order) tai tehdä yhteistyötä republikaanien kanssa.