Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Vaikka Trump eroaisi, Venäjä on jo voittanut

Blogit Vallan mahotonta! 20.12.2017 11:17
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Viime Sunnuntaina tuli tieto, että Robert Muellerilla on hallussaan “kymmeniä tuhansia” Trumpin transitiotiimin sähköposteja. Mueller tutkii Trumpin kampanjan ja Venäjän välisiä yhteyksiä presidentinvaalien aikana.

Trumpin lakimiesten mukaan Mueller oli hankkinut materiaalit luvattomasti. Vahvan reaktion on huhuttu ennakoivan Muellerin erottamista. Demokraattien mukaan Mueller erotettaisiin jo ensi perjantaina sen jälkeen, kun kongressi on jäänyt joululomille.

 

Ongelmana on, ettei Trump voi erottaa Muelleriä itse.

Trumpin pitäisi ensin erottaa varaoikeusministeri Rod Rosenstein ja nimittää tilalle joku, joka Muellerin suostuisi erottamaan. Lisäksi Mueller vastasi, että oli saanut sähköpostit pyytämällä niitä presidentin transitioita järjestävältä virastolta.

Erottaminen ilman syytä ei lopettaisi Venäjä-tutkintoja eikä varsinkaan Trumpin ympärillä vellovia huhuja. Muellerin tutkinnat alkoivat, kun Trump erotti FBI:n johtaja James Comeyn, kun hän ei lopettanut presidentin ex-neuvonantaja Michael Flynnin toimintaan liittyviä tutkintoja.

 

Flynn on myöntänyt valehdelleensa FBI:lle, ettei ole ollut yhteydessä Venäjän kanssa sanktioihin liittyen.

Tällä hetkellä Mueller on erityisen kiinnostunut siitä, milloin Trump sai kuulla Flynnin yhteydenpidosta Venäjän kanssa ja milloin presidentti sai tietää, että Flynnin lisäksi varapresidentti ja Valkoisen talon tiedottaja olivat valehdelleet asiasta.

Juttu palautuu siihen, kuka antoi Flynnille määräyksen valehdelle viranomaisille ja oliko määräyksen takana Trump itse. Mikäli paljastuu, että määräyksen takana oli presidentti, kasassa voi olla ainekset oikeuden harhauttamiseen ja syytteisiin presidenttiä vastaan.

Mikäli näihin kysymyksiin saadaan vastaukset, saadaan myös selvyys, oliko Comeyn erottamisen takana jotain sellaista, joka todistaisi Trumpin kampanjan ja Venäjän välisen yhteyden presidentinvaalien aikana. 

 

Transitiotiimin sähköpostit eivät kuitenkaan sinänsä takaa vielä mitään.

Presidentin hallintoa valmistelevan transitiotiimin tulee olla yhteydessä muiden maihin edustajiin, kun taas kampanjatiimit eivät saa tehdä sopimuksia muiden maiden kanssa, sillä ne eivät edusta virallisesti Yhdysvaltoja.

Muutaman viikon takainen ABC:n skuuppi Flynnin todistuksesta Trumpia vastaan kuivui kasaan, kun kävi ilmi, että Flynnille oltiin annettu käsky olla yhteydessä Venäjään vaalien jälkeen, eikä ennen vaaleja, kuten ABC:n jutussa oltiin alunperin sanottu.

Tämänkaltaiset virheet ovat harmillisia, sillä ne vihjailevat journalismin puolueettomuudesta ja lietsovat fake news -syytöksiä. 

 

Sähköpostien lisäksi Muellerillä on valttinaan yhteistyö Flynnin kanssa. Flynnillä oli turvallispoliittinen rooli Trumpin kampanjassa ja mikäli yhteistyötä Venäjän kanssa on ollut, Flynn todennäköisesti tietää sen.

Flynn ja transitiotiimin sähköpostit ovat Muellerille arvokas instrumentti.

Mikäli Flynn on kertonut jotain raskauttavaa ja Muellerilla on ollut transitiotiimin sähköpostit hallussaan, eikä Valkoinen talo ole tajunnut tätä ennen viime sunnuntaina (jolloin lakimiehet älähtivät), Muellerin kuulustelemat kampanjatiimin henkilöt voivat olla pulassa.

Valehtelu liittovaltion tutkijalle on vakava rikos. 

 

Arvio Venäjä-tutkintojen seuraavasta vaiheesta ei ole tämän hetken tiedon perusteella mahdollista. Kysymyksiä on vielä paljon vastaamatta, eikä Mueller tiedota tutkintojen etenemisestä. Lisäksi vielä ei olla kuulusteltu kaikkia kampanjatiimin henkilöitä, kuten Trumpin neuvonantajana toiminutta Steve Bannonia

Trump voi erottaa Muellerin ja Venäjä-tutkintojen ympärillä oleva kriisi paisuu entisestään. Bannonin mukaan jo pelkkä Comeyn erottaminen oli modernin poliittisen historian suurin virhe

Muellerin tutkinnat voivat johtaa Trumpin lähipiirin päiden putoamiseen ja jopa presidentin itsensä eroon. Trumpilla ei ole ongelmia uhrata lähipiiriään (tytärtään Ivankaa lukuunottamatta), mikäli se häntä itseään auttaa. Mikäli republikaanit ovat asian suhteen hajanaisia, voi presidentin ero johtaa jopa republikaanisen puolueen hajoamiseen. 

Voi myös käydä niin, että Mueller laittaa pillit pussiin, eikä mitään raskauttavaa löydy, ainakaan presidentistä.

Tässäkin tapauksessa jälkipyykki jatkuu. Viimeisen vuoden aikana poliitikot, tutkijat, toimittajat ja kansalaiset ovat käyttäneet merkittävän määrän energiaa Trumpin Venäjä-yhteyksien spekulointiin. 

 

Kävi miten kävi, onkin vaikea nähdä lopputulosta, jossa poliittinen kaaos ei lisääntyisi.

Trumpin myötä Yhdysvallat on jakautuneempi kuin koskaan. Yhdysvaltojen politiikka ei ole muuttunut Venäjä-myönteisemmäksi Trumpin aikana, mutta sen sijaan Trump on avoimessa sodassa oman puolueensa, median ja  tiedustelupalveluiden kanssa.

Kun Trumpin aika menee sisäpoliittisiin kriiseihin, Yhdysvaltain geopoliittinen toimintakyky heikkenee.

Tästä hyötyvät Yhdysvaltojen geopoliittiset kilpakumppanit Venäjä ja Kiina.