Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Vaikka Kataloniasta tulisi hylkiövaltio, Espanja ei voi voittaa kunniallisesti

Blogit Vallan mahotonta! 9.10.2017 09:39
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn mukaan hallinto tulee tekemään kaikkensa Katalonian itsenäistymisen estämiseksi.

Tämä on ymmärrettävää, sillä Katalonia vastaa Espanjan taloudesta viidenneksen, viennistä neljänneksen ja maksaa suuren osan tulonsiirroista. Itsenäinen Katalonia olisi taloudellinen katastrofi, jonka ei anneta tapahtua.

Tässä kolme mahdollista tapaa, joilla Rajoy voi pyrkiä lopettamaan Katalonian kriisin. Päättyypä kriisi miten tahansa, Rajoyn on lähes mahdotonta voittaa kunniallisesti

 

I Perustuslain muuttaminen 

Euroopan unioni on vaatinut, että Katalonian kriisi ratkaistaan Espanjan perustuslain puitteissaTämä on itsenäisyysliikkeen kannalta sääli, sillä perustuslain nojalla Katalonia ei voi itsenäistyä.

Mikäli Katalonian vaatimuksiin haluttaisiin vastata lain kirjaimen mukaan, perustuslakia tulisikin muuttaa niin, että Espanjasta voisi erota. Perustuslain muuttaminen vaatii laajaa kannatusta Espanjan parlamentissa sekä todennäköistä kansanäänestystä.

Katalonian itsenäistyminen ei nauti espanjalaisten keskuudessa (ainakaan toistaiseksi) niin laajaa kannatusta, että kriisi voitaisiin ratkaista Katalonian mieliksi EU:n haluamalla tavalla. 

 

II Itsenäistymisjulistus, jonka kannatus mitattaisiin vaaleilla

Katalonian presidentti Carles Puigdemontin mukaan itsenäistymisjulistus voidaan antaa alkuviikosta.

EU-maat eivät kuitenkaan tunnustaisi uutta valtiota, joka olisi itsenäistynyt riippumatta Espanjasta. Lisäksi Espanja estäisi jäsenneuvotteluiden aloittamisen Katalonian EU- ja euro-jäsenyyksistä. 

Espanjan hallitus ehti jo muuttaa perjantaina lainsäädäntöä niin, että katalonialaiset yritykset voivat siirtää kirjansa muualle Espanjaan ilman yhtiökokouksen hyväksyntää. Suuryritykset ja erityisesti pankit ovat uhanneet lähteä Kataloniasta, mikäli Katalonia lähtee Espanjasta. 

Katalonia voisi puolestaan kiristää Espanjaa, sillä sen maiden kautta kulkevat tärkeimmät liikenneyhteydet Eurooppaan. 

 

Omaehtoinen itsenäistymisjulistus tekisi Kataloniasta taloudellisissa ongelmissa rypevän hylkiövaltion. Katalonian olisikin järkevää tarjota kompromissia Espanjalle.

Se voisi esimerkiksi julistautua itsenäiseksi, jonka hyväksyntä kuitenkin alistettaisiin ennenaikaisille Katalonian vaaleille.

Nykyinen hallitus ja parlamentti eroaisivat ja äänestys tapahtuisi Espanjan hyväksynnän alaisena. Vaaleissa voitaisiin keskustella esimerkiksi Katalonian oikeusjärjestyksestä, keskuspankista ja armeijasta.

Tämäkin vaihtoehto on epätodennäköinen, sillä Rajoyn mukaan Katalonian hallinnon kanssa ei neuvotella niin kauan kuin se vaatii itsenäistymistä. Neuvottelujen sijaan kaikki lailliset keinot itsenäistymisen estämiseksi tullaan tekemään. 

  • Tiistai-iltana Puigdemont sanoi puheessaan Katalonian parlamentille, että Katalonialla on oikeus tulla itsenäiseksi valtioksi, mutta samalla hän keskeytti itsenäistymisprosessin seuraavaksi kahdeksi viikoksi ja vetosi vielä dialogiin Espanjan kanssa. Puheen jälkeen oli epäselvää, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei. (lisätty 10.10. klo 22:02)

 

III Väkivaltaisen konfliktin eskaloituminen

Katalonian parlamentin on määrä käsitellä kansanäänestyksen tulosta tänään maanantaina.

Espanjan perustuslakituomioistuin on kieltänyt parlamentin kokoontumisen. Poliisiväkivaltaa kansanäänestyksessä perusteltiin juuri perustuslain puolustamisella ja laittomuuksien estämisellä. 

Puolustusministeri María Dolores de Cospedal on vihjannut, että armeija voi puuttua uusiin laittomuuksiin. Lisäksi Espanja voi perustuslain artiklan 155 nojalla jäädyttää Katalonian itsehallinnon.  

Itsenäisyysliikkeen johtajat ja Katalonian ylimmät virkahenkilöt voidaan pidättää ja asettaa syytteisiin valtionpetoksesta. Katalonian poliisin johtaja Josep Lluis Traperon toimintaa kansanäänestyksessä tutkitaan tällä hetkellä kansankiihottamisena, mistä voi seurata 15 vuoden vankeustuomio.

Artiklaa 155 ei kuitenkaan olla koskaan käytetty ja se johtaisi Espanjan ja katalaanien välisen konfliktin eskaloitumiseen entisestään. Vastareaktio synnyttäisi todennäköisesti lisää väkivaltaa, minkä äärimmäinen lopputulos olisi sisällissota. 

 

Rajoyn onkin vaikea voittaa tässä vaiheessa kunniallisesti

Mikäli Mariano Rajoy alistuu Katalonian vaatimuksiin, se tekisi hänestä entistä heikomman. Rajoy on jo valmiiksi heikko, sillä hän johtaa vähemmistöhallitusta, jonka on haettava tuki toimilleen oppositiolta.

Toisaalta Katalonian itsenäistymispyrkimysten väkivaltainen tukahduttaminen herättää sympatiaa katalaaneja kohtaan ja asettaa Euroopan johtajat vaikeaan ja noloon tilanteeseen. 

Varmaa on, että molemmat lopputulokset inspiroivat muita separatistiliikkeitä ottamaan mallia Kataloniasta.