Vaikka Englannin keskuspankin johtaja on lukenut Kommunistisen manifestin, robotisaatio ei johda marxismin nousuun

Viimeisen 100 vuoden perusteella työväki on ennemminkin maltillistunut kuin radikalisoitunut yhteiskunnallisten mullistusten myötä. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Englannin pankin johtaja Mark Carneyn mukaan teknologinen kehitys voi johtaa marxismin nousuun. Näin on siksi, että robottien ja tekoälyn myötä perinteisten tehdastöiden lisäksi suuri osa keskiluokan töistä tulee tarpeettomiksi.

Koska kysymys on historianfilosofisesti kiinnostava, oletetaan, että robotisaatio johtaisi Carneyn kuvaamaan massatyöttömyyteen.*

Carneyn oletus perustuu Marxin ja Engelsin Kommunistiseen manifestiin (1848), jonka mukaan työväestön kurjistuminen johtaa vallankumoukseen, kuten kävi Ranskassa tai tsaarin Venäjällä. Kyseessä on deterministinen historiankäsitys, joka ilmensi poliittisen Marxin tuntoja ja toiveita.

Sen sijaan Marxin Pääomassa (1867) historiankäsitys on monisyisempi. Pääoman mukaan kapitalismi on ristiriitainen tuotantojärjestelmä, joka ajautuu jatkuvasti kriiseihin.

Vanhemman Marxin viesti on, että historian suunta määräytyy luokkakamppailujen mukaan, eikä työväki voita automaattisesti.