Vähemmistöhallitus uudistaisi kulttuuria, jossa enemmistöhallitukset ovat pakkoavioliittoja

Voiko perussuomalaisten nousu johtaa vähemmistöhallitukseen?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Perussuomalaisten kannatus on melkein tuplaantunut joulukuun jälkeen 8,1 prosentista maaliskuun lopun 15,1 prosenttiin. Vaikka kannatus jää vielä viime eduskuntavaalien 17,7 prosentista, nousu vaikeuttaa tulevia hallitusneuvotteluja.

Vielä joulukuussa SDP, kokoomus ja vihreät olisivat voineet muodostaa keskenään enemmistöhallituksen. Nyt apupuolueiksi tarvitaan joko RKP tai vasemmistoliitto – tai molemmat.

Suurempi määrä puolueita vaikeuttaa asetelmaa, jossa SDP:n ja kokoomuksen on ennestään vaikea löytää yhteisymmärrystä julkisen talouden virityksestä ja työmarkkinapolitiikasta. Lähtökohtaisesti SDP ja ay-liike vastustaa kaikkia kokoomuksen ajamia työmarkkinauudistuksia ja kokoomus vastustaa pääsääntöisesti julkisen talouden menojen lisäyksiä ja verojen korotuksia.

Edellinen Jyrki Kataisen sinipunahallitus kiikkui koko ajan kaatumisen partaalla ja viimeisenä vuonna hallitus kaatoi omia esityksiään. Tuleva pääministeri perii myös hiipuvan maailmantalouden, mikä varmistaa tulevan hallituksen vaikeat ajat.

Vaikea vaalitilanne mahdollistaa kuitenkin myös täysin uudet avaukset, kuten politiikan ammattilainen Jukka Manninen totesi. Sen sijaan, että pyrittäisiin kokoamaan laajapohjainen ja epäideologinen enemmistöhallitus, puolueet voisivat tavoitella ideologisesti koherentimpaa ja vähemmistöpohjaista hallitusta: