Vähemmistöhallitus kelpo valinta porvarihallituksen muodostamiseksi Suomeen?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Petteri Orpo kokee kokoomuksen kuutisen prosenttiyksikön gallup-johdon sen verran väkeväksi, että hän linjasi tapaninpäivänä kynnyskysymyksiä tuleviin hallitusneuvotteluihin huhtikuun alun eduskuntavaalien jälkeen.

Orpon mukaan Marinin II hallitus ja nykypohjan jatkaminen ei ole mahdollista keskustan kannatusalhon vuoksi, joten kokoomuksen pitäisi olla nykyisillä gallupeilla mukana kaikissa hallitusneuvotteluissa. Orpo kommentoi yhteistyötä SDP:n ja perussuomalaisten kanssa seuraavasti.

Sinipunahallitus on mahdollinen, jos SDP hyväksyy sosiaaliturvan ”työntekoon kannustavan” uudistuksen, tuloverotuksen alennuksen kaikkiin tuloluokkiin sekä julkisen talouden sopeutusohjelman. Marin on puolestaan linjannut, että vaikka jonkinlaisia sopeutustoimia tarvitaan, keskeisin keino julkisen talouden hoitoon on panostukset työllisyyteen ja talouskasvuun.

Toisena mahdollisuutena Orpo mainitsee yhteistyön perussuomalaisten kanssa, jos talouspolitiikan lisäksi puolueilta löytyy yhteinen linja EU-politiikasta ja työperäisestä maahanmuutosta. Orpo nostaa yhtenä mahdollisuutena esiin myös Ruotsin, jossa Ulf Kristersson on muodostanut oikeistolaisen vähemmistöhallituksen, jota ruotsidemokraatit tukevat oppositiosta.

Vähemmistöhallituksen mainitsemisen perusteella Orpo todella haluaa pääministeriksi. Eikä ihme, sillä ilman pääministeriyttä Orpo joutunee luopumaan myös kokoomuksen puheenjohtajuudesta. Jos neuvottelut SDP:n kanssa ”vihan hallituksesta” osoittautuvat mahdottomiksi, porvarihallitus on ainoa Orpon ainoa vaihtoehto. Ongelmaksi muodostuu yhteistyö perussuomalaisten kanssa, jota vieroksuvat paitsi kokoomuksen liberaalisiipi, erityisesti vihreät ja RKP.