Uusi pohjoisen liitto on nerokas poliittinen innovaatio, mutta se vie euron jämähtäneisyyden aikaan

Vaikka Angela Merkelin siivet on leikattu, Saksan hegemonia ainoastaan vahvistuu.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Brexitin myötä Euroopan unionin liittolaisuudet ja voimasuhteet menevät uusiksi.

Tästä tuorein esimerkki on uusi pohjoisen liitto, joka vastustaa euroalueen yhteisvastuun ja tulonsiirtojen lisäämistä. Liitto paljasti itsensä maaliskuun alussa, kun Suomen, Hollannin, Irlannin, Viron, Latvian, Liettuan sekä Ruotsin ja Tanskan pääministerit julkaisivat kannanoton rahaliiton kehittämisestä.

Liitto näyttää olevan Saksan entisen valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen perinteen jatkaja. Sen tarkoituksena on eristää esitykset, joissa vaaditaan lisää Eurooppaa. Tällaisia reformeja ovat vaatineet Ranskan presidentti Emmanuel Macronin lisäksi ainakin Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto

Hollanti on Pohjoisen liiton johtaja. Virkamiestasolla yhteistyötä on puuhattu vuoden 2017 alusta ja Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra on tavannut valtiovarainministereitä tammikuusta lähtien. Valmisteluista ei olla kuitenkaan paljoa huudeltu Suomen eduskunnan käytävillä, sillä ministereiden kannanotto tuli oppositiolle yllätyksenä

 

Pohjoisen liitto kyseenalaistaa Eurooppa-integraatiossa toistetun fraasin, että hallitustenvälisyys hyödyttäisi aina suuria jäsenmaita. Päinvastoin pohjoisen liitto on nerokas poliittinen innovaatio pienten maiden eduksi. 

Poliittinen kaaos on pohjoisen liiton valttikortti.

Angela Merkelin siivet on leikattu, Espanja on sekaisin Katalonian kriisistä ja Italiassa vanhat puolueet sysättiin vähemmistöön parlamentissa. Lisäksi EU on jakautunut pohjoisen ja etelän sekä idän ja lännen välillä.

Euroopan integraatiossa tuleekin korostumaan riitely, monentahtisuus, uudet liittolaisuussuhteet sekä hallitustenvälisyys.

Pohjoisen liitto voi euroryhmässä jarruttaa integraatiota. Euroopan keskuspankin johtokunnassa se voi vaatia kireämpää rahapolitiikkaa. Liiton panos tulee epäilemättä olemaan merkittävä, kun EKP:n johtokunnan avautuvat paikat täytetään ja nykyiselle johtajalle Mario Draghille valitaan seuraaja.

 

Liittoon kuuluu pohjoisten euromaiden lisäksi Tanska ja Ruotsi, joten sen vaikutusvalta ei rajoitu pelkästään euroryhmään. Mikäli uudella Hansaliitolla on yhtenäisiä näkemyksiä esimerkiksi Brexitistä, turvallisuuspolitiikasta ja maahanmuutosta, se voi laittaa haisemaan myös Eurooppa-neuvostossa. 

Pohjoisen liitto onkin nerokas poliittinen innovaatio. Hollannin pääministeri Mark Rutte voi hyvinkin nousta Euroopan unionin kolmanneksi merkittävämmäksi johtajaksi Merkelin ja Macronin jälkeen. 

Vaikka Saksan ja Ranskan on tarkoitus muodostaa seuraavien kuukausien aikana konsensus rahaliiton uudistamisesta, Saksan uusi valtiovarainministeri Olaf Scholz on jo ilmaissut tukensa uudelle hansaliitolle. Tämä tarkoittaa, että rahaliiton uudistukset jäävät pelkiksi juhlapuheiksi. 

Pohjoisen liitto tarkoittaa euron jämähtämistä.