Ukrainan sota liennyttää oikeusvaltioselkkausta Puolassa ja eskaloi sitä Unkarissa

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Komissio on jäädyttänyt sekä Puolan että Unkarin elpymisrahastosta luvatut noin 36 miljardin ja 12 miljardin varat. Ukrainan sodan alettua Puola ja komissio ovat kuitenkin lähentyneet, kun taas oikeusvaltioselkkaus Unkarin kanssa näyttää eskaloituvan.

Komissio neuvottelee tällä hetkellä Puolan kanssa elpymissuunnitelman hyväksymisestä. Ehtona on, että Puola lakkauttaa korkeimman oikeuden kurinpitojaoston, palauttaa sivuun siirretyt tuomarit virkoihinsa ja uudistaa laajemmin oikeuslaitosta.

Puola tarvisi kipeästi elpymisrahat, sillä energiakriisin lisäksi maahan on tullut yli 2 miljoonaa pakolaista Ukrainasta. Bruegelin arvion mukaan pakolaisten tuomat kustannukset EU-maille voivat olla jopa 40 miljardia tänä vuonna kohdistuen pääasiassa Ukrainan neljään naapurimaahan (Puola, Romania, Unkari & Slovakia).

Oikeusvaltioselkkaukseen perehtyneen DRI:n tutkimusjohtaja Jakub Jaraczewskin mukaan Puolan hallitus on asiasta erimielinen:

”Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki haluaa tehdä sovun komission kanssa ja hallituksen kakkospuolueen johtaja Zbigniew Ziobro vastustaa periksi antamista. Puolan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski on jossain näiden välillä.”