Turkkalainen tulos - vaikka melkein kaikki voittivat, seurauksena on helposti farssi

Toisin sanoen vaaleissa ei tullut selkeää mandaattia oikein millekään muutokselle.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ottivat vaalien suurimman vaalivoiton, mutta puolueiden yhteiskannatus jäi 76 paikkaan. Vaikka keskusta romahti, perussuomalaisten ja kokoomuksen hyvän tuloksen ansiosta Juha Sipilän alkuperäisen hallituksen yhteiskannatus on edelleen 108 paikkaa.

Toisin sanoen vaaleissa ei tullut selkeää mandaattia oikein millekään muutokselle.

Vaikka keskustalle tuli historiallinen tälli, Sipilä ei ilmoittanut keskustan lähtevän oppositioon. Jos Sipilä ilmoittaisi lähipäivinä erostaan keskustan puheenjohtajana, SDP:n ja ”sipilättömän” kepun voi olla itse asiassa helpompi sopia seuraavan hallituksen talousasioista kuin SDP:n ja kokoomuksen.

Näin on siksi, että vaalikeskustelujen perusteella kokoomus vastustaa kaikkea mitä SDP sanoo julkisesta taloudesta ja SDP vastustaa puolestaan kaikkea, mitä kokoomus sanoo työmarkkinoista. Lisäksi viime viikolla julkaistussa EVA:n kyselyssä peräti 80 prosenttia vastusti sinipunahallitusta.

Vihreät on todennäköisesti hallituksessa, mutta onko siellä myös vasemmistoliitto tai RKP tai molemmat? EK:n Jyri Häkämies on jo ehtinyt vaatia subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista, joka on vasemmistoliiton kynnyskysymys. Toisaalta vasemmistoliitto on jo ilmoittanut järjestävänsä hallitukseenmenosta jäsenäänestyksen.