Tunnen kuinka vauhti kiihtyy, mutta kuinka kauan kansa viihtyy?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Poliittinen kuohunta, energia- ja elinkustannuskriisit, keskuspankkien inflaatioristiretki, tuleva taantuma ja merenpohjissa räjähtelevät kaasuputket vihjaavat pahaenteisesti, kuinka vauhti kiihtyy.

Vaikka Italian oikeiston vaalivoitto vei paljon huomiota alkuviikosta, Euroopan todellinen kriisimaa on Iso-Britannia. Sen jälkeen kun valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng esitteli viime viikolla 45 miljardin punnan verolet, punta on romahtanut ja korot ampaisseet nousuun.

Englannin pankki joutui aloittamaan poikkeukselliset tukitoimet ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kehottanut perumaan veroalet. Ja vaikka Labourin johto konservatiiveihin on jo peräti 33 prosenttia, uusi pääministeri Liz Truss aikoo jatkaa valitsemallaan veroalennusten, sääntelyn purkamisen tiellä. Brexit viedään loogiseen loppupisteeseensä.

Iso-Britannia ei ole ainoa maa, joka kärsii energia- ja elinkustannuskriiseistä. Energian hintojen noustessa ihmisillä jää entistä vähemmän rahaa kulutukseen, mikä heikentää taloudellisesti toimeliaisuutta ja lisää talouden taantuman todennäköisyyttä. Ukrainan sodan alkaessa Euroopan irtikytkeytymisen arvioitiin olevan helppo nakki, joka maksaisi ainoastaan 100e / eurooppalainen. Kesän joutuessa ennusteet ovat kuitenkin muuttuneet realistisemmiksi ja nyt debattia käydään siitä, onko edessä lyhyt taantuma, pitkällinen stagnaatio vai peräti stagflaatio.

Ja vaikka talvi on vasta tulossa, Euroopan hallitukset ovat tukeneet kotitalouksia ja yrityksiä viimeisen vuoden aikana jo 500 miljardilla eurolla. Viimeisimpänä Saksa ilmoitti uudesta 200 miljardin tukipaketista. Sekä Italian väistyvä pääministeri Mario Draghi että tuleva pääministeri Giorgia Meloni ovat arvostelleet pakettia Germany First -ajattelusta. Lisäksi ongelmana on, että energiatuet eivät kannusta vähentämään välttämättä tarpeeksi energian kulutusta, mikä on erityisen vakavaa, jos ensi talvi osoittautuu kylmäksi.