Trumpin kannattaa lietsoa kehittyvien talouksien kriisiä, jotta Yhdysvaltain keskuspankki jatkaisi löysää rahapolitiikkaa

Fedin keskeinen asema maailmantaloudessa yhdistettynä Trumpin kauppasotiin on geopoliittisesti vaarallinen yhdistelmä. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Keskuspankit vastasivat finanssikriisiin pudottamalla ohjauskoron nollaan ja ostamalla tuhansilla miljardeilla arvopapereita ja velkakirjoja.

Toimet olivat tarkoitettu tukemaan finanssikriisistä kärsiviä länsimaita, mutta samalla alkoi rahapoliittinen kokeilu, jonka kaikki seuraukset eivät ole vieläkään tiedossa. Elvytyksen yksi vaikutus oli, että dollareita virtasi valtavia määriä lainojen ja sijoitusten muodossa kehittyviin talouksiin.

Yhdysvalloissa taloudella menee vahvasti ja inflaatio on nousussa, minkä johdosta Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) on kiihdyttänyt koronnostoja.

Fedin kiristämisen seurauksena kehittyvien talouksien valuutat heikkenevät, minkä vuoksi niiden on lukuisten sisäisten ongelmien lisäksi yhä vaikeampi lyhentää dollarimääräisiä velkojaan. Pelko velkojen laiminlyönnistä kiihdyttää pääomapakoa kehittyvistä talouksista.

Kehittyvien talouksien yritysten dollarimääräisten velkojen kehitys 2000-luvun aikana, Lähde: Kansainvälinen järjestelypankki (BIS)