Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Trump Show, 2. tuotantokausi – Suo kuivuu, nauru loppuu ja sota voi alkaa

Blogit Vallan mahotonta! 15.3.2018 11:30
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Valkoisesta talosta on eronnut korkea-arvoinen virkahenkilö reilun 2 viikon välein koko Donald Trumpin presidenttikauden ajan.

Viime viikkojen aikana ovat eronneet tiedotuspäällikkö (ja Trumpin henkireikä) Hope Hicks sekä tärkein taloudellinen neuvonantaja Gary Cohn, minkä lisäksi Trump on erottanut ulkoministeri Rex Tillersonin.

Lisäksi huhumyllyt laulavat, että Valkoisen talon päällikkö John Kelly, oikeusministeri Jeff Sessions ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja HR McMaster ollaan erottamassa.

Lisäksi Trump haluaa lähettää tyttärensä Ivankan ja vävynsä Jaredin takaisin New Yorkiin.

 

Trump-shown toinen tuotantokausi on alkamassa.

Kun 1. tuotantokausi oli poliittista farssia kongressin, perheen, bannonistien, Goldman Sachs -globalistien, tiedustelupalveluiden, median ja republikaanien kanssa, 2. tuotantokaudelta voidaan odottaa geopoliittisten vaalilupaustan lunastamista. 

Cohnin tilalle nimitettävä Larry Kudlow tukee Trumpin veroalea ja rahoitusalan sääntelyn purkua. Vaikka hän on kritisoinut Trumpin raippatulleja, heti valintansa jälkeen hän tuki kovempia otteita Kiinaa vastaan.

Tillersonin korvaa Mike Pompeo, joka on republikaanien oikean laidan eli teekutsuliikkeen poliitikko. Pompeo on ottanut jyrkän kannan Barack Obaman Iran-diiliin, häntä on syytetty islamofobiasta ja hän on vaatinut kovempia otteita Syyriaan ja Pohjois-Koreaan.

John Bolton on nähty alkuviikolla Valkoisessa talossa ja huhujen mukaan hänestä tulisi uusi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. Bolton on Bushin hallinnossa palvellut konservatiivihaukka, joka on vaatinut sodan julistamista Pohjois-Korealle ja Iranille.

Jos Valkoisen talon suuri kierrätys toteutuu, kakkostuottarilla lyödään päreiksi NAFTA, suututetaan tähänastiset liittolaiset, kiihdytetään kauppasotia ja otetaan ykköskautta huomattavasti hasardimmat positiot Kiinaan, Pohjois-Koreaan, Iraniin, Syyriaan ja Isikseen. 

 

Kierrätys voi johtaa myös presidentin ja tiedustelupalveluiden välisen sodan eskaloitumiseen.

Trump on hyökkäillyt toistuvasti oikeusministeri Sessionsia vastaan, koska tämä on jäävännyt itsensä Venäjä-tutkintoihin liittyvissä kysymyksissä.

Huhujen mukaan Sessionsin korvaisi Scott Pruitt, joka on Yhdysvaltain Ympäristönsuojeluvirastoa (EPA) johtava tunnettu ilmastodenialisti ja fossiilienergian lobbari. 

Pruittilla tuskin olisi ongelmia antaa kenkää Robert Muellerille, joka jo kolkuttelee tutkintojensa kanssa Oval Officen ovella. Muellerin erottaminen aloittaisi uuden luvun Valkoisen talon, kongressin ja tiedustelupalveluiden välisessä kaaoksessa. Mueller nimitettiin johtamaan Venäjä-tutkintoja sen jälkeen, kun Trump erotti ensimmäisen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin toimia tutkineen FBI:n johtaja James Comeyn

Sisäpoliittisen kaaoksen suurimpia voittajia ovat jo tässä vaiheessa Yhdysvaltain kilpailijat. 

 

Harva uskoi, että Trump toteuttaa vaalilupauksensa.

Vaikka Trumpin tietämättömyydelle, sivistymättömyydelle ja lapsellisuudelle on naurettu, juuri nämä piirteet yhdistettynä jääräpäiseen egoismiin ovat tekijöitä, joilla Trump lunastaa vaalilupauksia. Itsensä ympäröiminen haukoilla, konservatiiveilla ja lojalisteilla vain vauhdittaa America First -agendan läpivientiä.

Suo kuivuu, nauru loppuu ja itku voi alkaa.