Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Trump ja Juncker herättivät TTIP:n henkiin

Blogit Vallan mahotonta! 26.7.2018 08:26
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Reilu viikko Trumputin-summitin jälkeen EU ja Yhdysvallat sopivat merkittävästä väliensä liennytyksestä.

Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker ja Donald Trump ilmoittivat, että teollisuushyödykkeiden tullit pyritään laskemaan nollaan, energiapoliittista yhteistyötä lisätään ja Maailman kauppajärjestöä (WTO) pyritään uudistamaan.

Teräs- ja alumiinitullit pyritään perumaan, eikä uusia raippatulleja aseteta, ellei jompi kumpi osapuoli päätä neuvotteluita. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti myös, ettei Yhdysvallat hyväksy Krimin liittämistä Venäjään.

Lisäksi Vladimir Putinin vierailu Valkoiseen taloon on siirretty ensi vuoteen.


TTIP-sopimus näyttäisi heräävän henkiin, vaikka on syytä odottaa vielä tarkemmat yksityiskohdat.

Trump ja Juncker eivät vastanneet eilisessä tiedotustilaisuudessa lainkaan toimittajien kysymyksiin, mikä jo sinällään herättää kysymyksiä.

Uusi EU-kauppasopimus on tavallaan imagotappio Trumpille, joka on puhunut kovaäänisesti monenkeskisiä kauppasopimuksia vastaan. Oliko kyseessä myönnytys republikaaneille? Onko Trump luopunut kokonaan autojen tulleista? Kun Trump näyttääkin yhtäkkiä pro-market-globalistilta, herää kysymys, voiko häneen luottaa?

Trump ei kuitenkaan koskaan vetäytynyt TTIP:stä vaan ainoastaan TTP-neuvotteluista. Pyrkimys tullien ja kaupan esteiden poistamiseen olisikin linjassa esimerkiksi Trumpin veropolitiikan kanssa, jossa kapitalismia pyritään tekemään yksinkertaisemmaksi.

 

Entä voiko Eurooppa huokaista helpotuksesta?

Diilistä ilmoitettiin reilu viikko sen jälkeen, kun Trump haukkui Euroopan maat Naton huippukokouksessa, uhkaili Theresa Maytä hard brexitillä ja tapasi Putinin Helsingissä, eikä kokouksen sisällöstä ole vieläkään kovin suurta käsitystä.

Saako EU tasavertaista kohtelua vai onko jatkossakin tarjolla nöyryytystä ja nyrkkiä?

Tästä päästään mielenkiintoiseen voimapoliittiseen kysymykseen.

Jos EU ja Yhdysvallat onnistuvat sopimaan uuden kauppasopimuksen, kuinka suuri merkitys oli kauppasodan uhalla? Jos EU pakotettiin neuvottelupöytään, ilmentääkö uusi kauppasopimus myös uutta suomettumisen kautta? Vai selittääkö diilin nopeaa syntyä lopulta se, että EU ei halunnut lähteä Kiinan johtamaan Yhdysvaltain vastaiseen kaupparintamaan?

Trumpin neuvottelustrategia on kaoottinen ja neuvotteluita käydään suurilla panoksilla. Joutuuko Eurooppa tukemaan jatkossakin Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa ja sen arvaamattomia seurauksia, jos Yhdysvallat siirtää huomiota esimerkiksi Syyriasta Iraniin, kuten tällä hetkellä näyttää? Entä mikä rooli EU:lle muotoutuu Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa?

Kuinka suuri liikkumavara Euroopalla on? Saksan autoteollisuus kiittää joka tapauksessa.

 

Mini-TTIP-neuvottelut ovat tuskin läpihuutojuttu.

Euroopalla ja Yhdysvalloilla näyttäisi olevan erilaiset käsitykset moninkeskisestä vapaakaupasta. Onko odotettavissa, että mini-TTIP-neuvottelut sujuvat Trumpin kanssa, kun Barack Obaman TTIP-neuvottelut jäivät kesken?

Joka tapauksessa EU:n ja Yhdysvaltain kauppasota on peruttu, ainakin hetkeksi.

Tiedossa on mielenkiintoiset ajat, kun maailmalle selviää, onko Trump monenkeskisen maailmankaupan pahin vihollinen vai liberaalin vapaakaupan aggressiivinen myyntimies.

 

Klo 11:44 lisätty maininta EU:n haluttomuudesta Yhdysvaltaiseen kaupparintamaan.