Trump ja Johnson jatkavat Marxin, Leninin ja Maon vallankumouksia

Trump ja Johnson ovat lopettaneet Thatcherin ja Reaganin uusliberaalit vallankumoukset.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Uudet konservatiivit ovat aikamme vallankumoukselliset.

Kun vasemmisto vielä rimpuilee globalisaatiossa ja Euroopan unionissa, Trump ja Johnson ovat omin pikku kätösinsä lopettaneet Thatcherin ja Reaganin aloittaman uusliberaalin vallankumouksen.

Kuten Peter Oborne oivaltavasti kirjoitti, he ovat julistaneet sodan liberaalin demokratian instituutioille. Uudet konservatiivit hyökkäilevät moraalisia arvoja, vähemmistöjä, vapaata lehdistöä, parlamenttia ja oikeuslaitoksia vastaan. Globalisaatio edustaa imperiumia, jota vastaan uudet konservatiivit iskevät.

Uudet konservatiivijedit nousivat valtaan voimalla – identiteettipolitiikalla. Trump nousi globalisaation runteleman valkoisen duunarin pettymyksellä, Johnson vei samaiset äänet joulukuun vaaleissa Labourilta.

Identiteettipolitiikan valta on siinä, että politiikan sisällöt jäävät sivuun, kun tunne, affektit, häpeä ja trollaus ohjaavat politiikkaa. Media- ja kulttuurisotien ansiosta Trump on voinut kaikessa rauhassa tuhota Yhdysvaltain valtaa pönkittäviä instituutioita – Washingtonin konsensusta – viimeisen neljän vuoden ajan. Jos Trump saa vielä toiset neljä vuotta, kuinka syvälle Yhdysvallat ehtiikään käpertyä itseensä?