Tony Halmeen vaikutus perussuomalaiseen populismiin

Historiariennot: Lauri Anssi Moilanen & Olli Vuokko - Viikinki, 2022.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Lauri Anssi Moilasen ja Olli Vuokon ohjaama dokumentti Tony Halmeesta (1963-2010) on ilmestynyt Yle Areenaan. Moilanen ja Vuokko valmistelivat aluksi elokuvakäsikirjoitusta perussuomalaisten hajoamisesta 2017, mutta päätyivät tekemään Viikinki-dokumentin, sillä Halme nousi jatkuvasti esiin perussuomalaisten historiassa.

Dokumentti kertoo miehisyydestä, jossa heikkouksia ei suvaita. Vanhempiensa hylkäämä Halme halusi kostaa menestymällä ja muutti jo nuorena Yhdysvaltoihin. Halme käytti steroideja ja hänelle kehittyi myös uni- ja kipulääkeriippuvuus sekä alkoholiongelma. Halmeen silloinen vaimo Katja on muistellut, että heidän avioliittoaan väritti manipuloiva narsismi, henkinen väkivalta sekä väkivallalla uhkailu. Dokumentti kyseenalaistaa, minkälaisiin traumoihin vahvan miehisyyden ihannointi lopulta perustuu.

Ennen kaikkea dokumentti kertoo kuitenkin Halmeen vaikutuksesta suomalaiseen populismiin. Dokumentissa Timo Soini muistelee Halmetta, enimmäkseen lämmöllä. Tulo politiikan ulkopuolelta, veteraanien puolustaminen ja isänmaallinen machoilu sopivat hyvin Soinin populismiin. Halme nousi eduskuntaan maaliskuussa 2003 Helsingin köyhimpien lähiöiden äänillä. Jo saman vuoden heinäkuussa lääketokkurainen Halme riiteli asunnossaan Katjan kanssa, minkä seurauksena ase laukesi ja hän vajosi kolmeksi viikoksi koomaan. Halme jatkoi eduskunnassa kauden loppuun asti, mutta ei aivovaurion vuoksi enää palannut entiselleen.

Soinin mukaan Suomi ei muuttunut Halmeen toimesta, mutta ”hän oli tuomassa semmoisia muutoksen puroja”, jotka sitten myöhemmin kulminoituivat jytkyyn. Halmeen luoma persoona ilmentääkin, kuinka muita kunnioittamattomat ja rasistiset puhetavat ovat yleistyneet politiikassa ja suomalaisessa julkisuudessa. Halme operoi median välityksellä, mutta sosiaalinen media on ollut steroidia politiikan kärjistymiselle ja polarisaatiolle.

Dokumentin lopussa Soini itsekin miettii, mitä ihmettä tuli tehtyä – hyvää, pahaa vai molempia. Soini itse perusteli päätöstään olla asettumatta tämän vuoden eduskuntavaaleissa ehdolle sillä, että politiikan ilmapiiri oli muuttunut sellaiseksi, ettei vennamolaisella katolilaisella olisi sille enää paljoa annettavaa. Hän myös sanoi Sanna Marinin olevan oikeassa siinä, että perussuomalaiset on nykyään erilainen puolue kuin hänen aikanaan. Soini kuitenkin itse päästi puolueeseen sellaiset voimat, jotka hylkäsivät vennamolaisen populismin ja veivät puoluetta eurooppalaisten trendien mukana oikeistolaisempaan ja radikaalimpaan suuntaan. Dokumentissa myös Jussi Halla-aho kertoo, miten hänkin äänesti Viikinkiä.