Suomi nyrkin ja koronan välissä

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Euroopassa koronaviruksen toinen aalto on ylittänyt kuolleiden määrässä kevään ensimmäisen aallon.

Myös Pohjoismaiden tartuntatilanne on pahentunut nopeasti. Tilanteen vakavuudesta kertoo, että Ruotsi on rajoittanut julkisia kokoontumisia ja määrännyt anniskelun loppuvaksi klo 22. Näin ollen se on myös luopunut koronamallistaan, joka perustui suosituksiin ja yksilöiden vastuuseen.

Eilen alkoi tapahtua myös Suomessa, kun Sanna Marin ja Sauli Niinistö vihjasivat valmiuslain käyttöönotosta, jos alueellisesti ei sovita riittävistä toimista koronaviruksen hillitsemiseksi.

Valmiuslaki mahdollistaisi hoitotakuun poiston, koulutetun terveydenhuoltohenkilöstön työvelvollisuuden ja liikkumisrajoitusten asettamisen. Valmiuslaki mahdollistaisi siten esimerkiksi alueelliset ulkonaliikkumiskiellot ja Suomen sisäisen matkustamisen rajoittamisen joulupyhien aikana ainakin niiltä alueilta, joissa tauti jyllää.

Pääministerin ja presidentin luotua painetta Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, että Helsingissä kielletään yleisötilaisuudet, suljetaan lähes kaikki palvelut (urheilutilat & kirjastot kiinni) ja toinen aste siirtyy etäopetukseen. Esimerkiksi yleisötilaisuuksien kieltäminen tarkoittaa, että kaikki jouluun liittyvät tapahtumat perutaan.