Suomen tulisi ottaa oppia Hollannin drive-in-äänestämisestä - Mark Rutte voi joutua luopumaan EU-nuivailusta saadakseen hallituksen kasaan

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Hollanti järjesti parlamenttivaalit koronapandemian keskellä ja vaalit voitti neljättä kertaa peräkkäin Mark Rutten VVD. Rutte on johtanut Alankomaita vuodesta 2010 ja jos hän onnistuu muodostamaan IV hallituksensa, hänestä tulee Hollannin pitkäaikaisin pääministeri.

Kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu, mutta tämänhetkisen ennusteen perusteella VVD kannatus nousisi 2 paikkaa yhteensä 35 kansanedustajaan. Vaalien suurin voittaja on EU-myönteinen liberaalipuolue D66, joka nousee 5 lisäpaikalla Geert Wildersin islamofobisen PVV-puolueen ohi parlamentin toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Rutten III hallituksessa kovaa talouskuria vaatineen   valtiovarainministeri Wopke Hoekstran CDA-puolueen kannatus laski 4 paikkaa ja putoaa parlamentin neljänneksi suurimmaksi. Kuten Saksan osavaltiovaaleissa viikonloppuna, vasemmisto ei näissä vaaleissa juhlinut.

Rutten III hallitus rakentui VVD:n, CDA:n ja D66:n ympärille, mutta D66:n vaalivoitto voi vaikuttaa ratkaisevasti hallituksen muodostamiseen. D66 on kaupunkilainen liberaalipuolue, joka vastaa EU- ja ilmastopolitiikaltaan Suomen vihreiden liberaalisiipeä. Vaaliohjelmassaan D66 kannatti EU:n omaa armeijaa, Euroopan parlamentin vahvistamista, EU:n omia veroja ja Eurooppa-ministerin luomista. CDA on puolestaan perinteinen maaseudun puolue, joka suhtautuu samalla tavalla ilmastoon ja Eurooppaan kuin Suomen keskusta.

Jos Rutten IV hallitus rakennetaan vanhan hallituskoalition pohjalle, Rutte joutuu antamaan D66:lle valtiovarainministerin salkun. Samalla Rutte voi joutua kirjoittamaan Eurooppa- ja ilmastomyönteisemmän hallitusohjelman kuin aiemmin.

”Tefloniksi” nimetty Rutte on pysynyt vallassa nuuhkimalla ajan henkeä ja myötäilemällä trendejä. Brexit-kansanäänestyksen jälkeen Hollanti kasasi pohjoisten maiden Hansa-liiton vastustamaan Emmanuel Macronin euroreformeja ja Hollanti toimi myös elpymisrahastoa vastustaneen nuukan nelikon johtajana. Edelliset vaalit hän varmisti kovalla maahanmuuttolinjalla, mutta koronakriisin alettua Rutte on korostanut valtion merkitystä ja elvyttänyt koronan runtelemaa taloutta. Vaaliväittelyissä Rutte sanoi, että rajat pitäisi saada koronan vuoksi nopeasti auki, mutta uuden pakolaiskriisin koittaessa hän laittaisi ne myös nopeasti kiinni.