Suomen tulee vaatia Grexitiä vaaliakseen Schäublen perintöä

Kreikka on konkurssissa ja muiden euromaiden velkavanki. Se on päästettävä ulos vankilasta ilman eroamista Euroopan unionista.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Eilen maanantaina oli Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen viimeinen euroryhmän kokous. Vaalitappion kokonut Angela Merkel joutuu todennäköisesti antamaan valtiovarainministerin salkun liberaalipuolueelle (FDP).

Viimeisenä tekonaan Schäuble esitti versionsa rahaliiton integraatiosta.

Tarkoituksena on kehittää Euroopan vakausmekanismia (EVM) niin, että se kykenisi tulevissa kriiseissä suorittamaan velkojen uudelleenjärjestelyitä. Lisäksi EVM ottaisi suuremman vastuun jäsenmaiden finanssipolitiikan valvonnassa.  

Esitys tarkoittaa vallansiirtoa euromaille. Euroopan komission valtaa valvoa budjettikuria siirrettäisiin jäsenmaille. Toiseksi Kansainvälistä valuuttarahastoa ja Euroopan keskuspankkia ei enää tarvittaisi tulevissa kriiseissä.

Suomen valtiovarainministeri Petteri Orpo on jo elokuussa ilmaissut, että Suomen tulee olla rahaliiton kehittämisen suhteen schäublelainen. Myös eilinen euroryhmä linjasi, että vakausmekanismille tulisi antaa suurempi rooli budjettikurin valvonnassa. Tämä voidaan tehdä EVM:n perustamissopimusta ja budjettikurisopimusta muuttamalla.