Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Sisilian vaalien perusteella Silvio Berlusconin comeback lähestyy

Blogit Vallan mahotonta! 9.11.2017 09:00
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sisiliaan valittiin uusi parlamentti ja presidentti sunnuntaina.

Voiton vei Nello Musumecin, joka toimi aikanaan Silvio Berlusconin viimeisessä hallituksessa. Musumecin johtamaan koalitioon kuuluivat Berlusconin Forza Italia, euro- ja maahanmuuttovastainen Noi con Salvini ja äärioikeistolainen Fratelli d’Italia sekä lukuisia pienempiä puolueita ja poliitikkoja. 

Sosiaalidemokraatit ja vasemmisto kärsivät näissäkin vaaleissa tappion. 

 

Sisilian vaalitulos vihjaa, että Berlusconin kannattaa jatkaa yhteistyötä Matteo Salvinin ja Giorgia Melonin FdI:n kanssa. Noi con Salvini on Lega Nordin sisarpuolue, joita molempia Salvini johtaa. Tuoreimman gallupin mukaan heidän koalition kannatus olisi 36 %, jos Italian parlamenttivaalit pidettäisiin nyt.

Tämä riittäisi vaalivoittoon, sillä keskustavasemmiston yhteenlaskettu kannatus on 31 %. Lisäksi Matteo Renzin on lähes mahdotonta saada taakseen kaikkia vasemmistopuolueita. Populistinen ja eurovastainen Viiden tähden liike (M5S) olisi suurin puolue 27 prosentin kannatuksella, mutta se on kieltäytynyt kategorisesti koalitioista. 

 

Italian parlamenttivaalit pidetään viimeistään ensi toukokuussa.

Toinen mielenkiintoinen Italiasta kantautuva tärinä on, että euroon myönteisesti suhtautuvien puolueiden voi olla vaikea saada yli 50 prosentin kannatusta. Tällä hetkellä euroon varauksella tai kriittisesti suhtautuvat M5S, FI, LN ja FdI olisivat saamassa yli 60 prosentin kannatuksen. 

81-vuotias Berlusconi ei voi olla itse ehdolla, mutta kampanjoi Sisiliassa härkäpäisesti. Sisilian vaalitulos ja nykyiset gallupit viittaavatkin siihen, että Berlusconin comeback on askeleen lähempänä.

Sekin on periaatteessa mahdollista, että vaalien jälkeen Berlusconi ja Renzi rikkovat koalitionsa ja perustavat yhdessä ”äärikeskustalaisen” yhteishallituksen. 

Stay tuned!