Sinäkin olet trolli - QAnon, salaliiton salaliiton salaliitto ja ironian paluu

Totuudenjälkeisessä ajassa jokainen meistä trollaa yhä enemmän.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

QAnon-salaliittoteorian mukaan Donald Trump pyrkii Robert Muellerin ja armeijan kanssa paljastamaan kansainvälisen satanastipedofiilisalaliiton. 

Toisin kuin tavalliset salaliittoteoriat, QAnon leviää kulkovalkean tavoin.

Trumpin puhetilaisuudet keräävät yhä enemmän väkijoukkoja, jotka heiluttelevat Q-paidoissa Q-lippuja. QAnon Follow the Rabbit -Facebook-ryhmässä julkaistaan yli 1000 julkaisua päivässä ja myös Twitterin #QAnon-hashtag surisee aktiivisesti.

Kaikki alkoi lokakuussa 4chan-keskustelufoorumilla, kun nimimerkki Q aloitti salamyhkäisen kysymysten sarjan Trumpista “poliittisesti epäkorrektia” -osastolle. Pian muutkin alkoivat tykitellä Q-nimimerkillä ja salaliitto oli valmis.

Trumpin Helsingin vierailullakin heilui Finland <3 QAnon -banderolliIlmiö on saanut myös huolestuttavia piirteitä, kun QAnonistit ovat alkaneet heilua aseiden kanssa julkisilla paikoilla.

 

Veikko Eranti kirjoitti kuutisen vuotta sitten, että ironiaa ei ole olemassa.

Erannin mukaan ironia on keino suojella itseään tosissaan olemiselta ja aidoilta tunteilta vetämällä kaikki lekkeriksi. Ironia on aikamme helmasynti, jonka takia nuoria ikäpolvia kutsutaan elämästä vieraantuneiksi ja elämään kyllästyneiksi. 

Ironia lakkaa kuitenkin olemasta, kun vitsit tuodaan julkiseen tilaan. Ironiset vitsit tulkitaan useimmiten muulla tavoin kuin ironisti on ne alunperin tarkoittanut.

Politiikassa ei Erannin mukaan ylipätään ole ironiaa, sillä vastassa on vain väärinymmärrystä, loukkaamista ja hämmennystä. Kuinka paljon esimerkiksi Make America Great Again -lippis naurattaa Flowssa?

Vitsaillaanko MAGA-lippiksellä Trumpin kannattajien vai Flowssa käyvien hipsterien kustannuksella?

 

QAnon ilmentää kuitenkin juuri poliittisen ironian esiinmarssia.

Kyseessä ei ole “kännissä ja läpällä” -tyylinen ironia vaan huumorin pimeämpi puoli, jossa ihmiset pyritään saamaan nolaamaan itse itsensä.

QAnonin suosion kasvaessa on alettu epäillä, että QAnon on vasemmistolaisten ja anarkistien virittämä ansa Trumpin kannattajille. Perusteena on, että QAnonistit ovat alt-right-aktivisteja vanhempia, jotka huonon medialukutaidon vuoksi nolaavat itsensä sakeilla salaliittoteorioillaan.

Kyseessä on trollausta kirkkaimmillaan.

Trollaus on provosoimista loukkaavalla, hämmentävällä ja ilkeämielisellä käytöksellä. Trump itse trollaa joka päivä demokraatteja, liberaaleja ja mediaa, koska trollaus ja sen jälkipyykki pitävät pöhinän jatkuvasti tötterössä (ja Trumpin kannattajat tyytyväisinä).

Tärkein kysymys ei ole, uskooko joku näihin salaliittoihin vaan ennemminkin, minkälainen sekasorto näillä salaliitoilla ja niihin reagoinnilla saadaan aikaan. 

4chanilta alkanut Trumpin kannattajien trollaus lähti käsistä ja samalla avattiin Pandoran lipas, josta Trumpin kannattajat ovat saaneet loputtomasti ammuksia trollata takaisin. Trumpin oma esimerkki on suorastaan kutsuhuuto QAnonisteille trollata takaisin heitä pilkkaavia liberaaleja, demokraatteja ja mediaa. 

QAnonista tuskin löytyy lopullista totuutta, sillä salaliitto synnyttää koko ajan lisää uusia salaliittoja.

 

Totuudenjälkeisessä ajassa totuudella on yhä vähemmän merkitystä, koska ihmiset poimivat mediasta ja somesta vain sellaisen, joka pönkittää heidän maailmankuvaansa. 

Totuudenjälkeisessä ajassa jokainen meistä osallistuukin yhä enemmän trollaukseen. Kyseessä ei ole pelkästään salaliitot vaan laajemmin käsitykset markkinataloudesta, liberaaleista arvoista, pakkopalautuksista, sotesta, siitä onko Touko Aallon OK bailata homoklubilla.

QAnon on mauton ja vaarallinen vitsi, mutta alleviivaa, kuinka tärkeitä taitoja medianluku ja ironiantaju näinä päivinä ovat. 

Trollauksessa totuudella ei ole väliä, sillä juuri poliittisten vastustajien totuus on trollauksen kohde.