Sebastian Kurz - Euroopan keskustaoikeiston tulevaisuus

Jos keskustaoikeiston kriisi kiinnostaa, Sebastian Kurz kannattaa viimeistään nyt laittaa seurantaan. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sebastian Kurz palaa maailman nuorimmaksi pääministeriksi, kun hän varmisti johtamansa Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) ja vihreiden koalition.

Kansanpuolue saa 11 ministeriä, vihreät neljä. Ministereinä naisia tulee olemaan enemmän kuin miehiä. Kurz ja vihreiden Werner Kogler esittelivät tänään torstaina yli 300-sivuisen (!!!) hallitusohjelman.

Vihreiden kädenjälki näkyy. Itävalta tavoittelee hiilineutraaliutta 2040 mennessä ja 2030 kaiken sähkön tulisi olla peräisin uusiutuvista. Vihreät saivat lisäksi läpinäkyvyyttä lisäävän hallintouudistuksen, minkä lisäksi valtiovarain- ja ympäristöministeriöt valmistelevat seuraavan 2 vuoden aikana erillisen ”sosioekologisen” verouudistuksen.

Maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään, poliisien määrää lisätään, huntukielto laajennetaan alle 14-vuotiaisiin ja poliittista ja uskonnollista ekstremismiä vastaan käydään lakeja tiukentamalla. Euroopan pakolaispolitiikan Kurz mainitsi jo epäonnistuneen.

Itävallan maahanmuuttopolitiikka säilyy radikaalina, minkä lisäksi ympäristöpolitiikassa käännetään radikaalisti liberaali sivu. Kuten Kurz sanoi, on mahdollista ”suojella sekä ilmastoa että rajoja”.