Salvini kämmäsi, mutta voiko Salvinin vastainen hallitus onnistua?

Mitä tarkoittaa Salvinin vastainen politiikka?

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italiassa on käynnissä omituinen poliittinen näytelmä jopa Italian mittapuilla.

Pääministeri Giuseppe Conte erosi tiistaina, koska sisäministeri Matteo Salvini veti tukensa Conten hallitukselta. Salvini haluaa uudet vaalit, sillä Legan kannatus on noussut vuoden 2018 vaalien jälkeen 17 prosentista melkein 40 prosenttiin. 40 prosentin kannatus riittää hallituksen muodostamiseen yksin ja tekisi Salvinista pääministerin. Salvini pääsisi samaan sarjaan Viktor Orbanin kanssa.

Toinen hallituspuolue Viiden tähden liike (M5S) pyrkii välttämään vaalit, sillä sen kannatus on laskenut vuoden aikana yli 30 prosentista alle 20 prosenttiin. Vuoden 2018 vaalituloksen nojalla ”helpoin” tapa välttää uudet vaalit on muodostaa M5S:n ja sosiaalidemokraattien (PD) hallitus.

Vuosi sitten PD sanoi yhteistyölle populistipuolueille ei, mutta Salvinin uhka ja M5S:n heikko tilanne on muuttanut äänen kellossa. PD on linjannut viisi ehtoa yhteistyölle M5S:n kanssa: sitoutuminen EU:hun, parlamentin roolin kasvattaminen, ekologinen kestävyys sekä suunnanmuutokset maahanmuutto- ja talouspolitiikassa.