Saksan tylsät vaalit voivat johtaa jännittäviin keikauksiin, kuten demarin kansleriksi ja kristilliset oppositioon

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Saksan vaalit ovat tähän asti olleet yllättävän tylsät, mutta gallupeissa on sentään alkanut tapahtua mainitsemisen arvoista liikehdintää.

Ensinnäkin, kristillisdemokraatit (CDU/CSU) ovat matkalla historialliseen vaalitappioon. Vaikka CDU/CSU on edelleen gallup-kärjessä, nykyinen 25 prosentin kannatus on kaukana vuoden 2017 vaalien 32 prosentin tuloksesta. Vuonna 2013 CDU/CSU sai Merkelin johdolla peräti 41,5 prosentin kannatuksen.

Toiseksi, viimeisimmissä gallupeissa sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus on lähtenyt nousuun ja se on mennyt kannatuksessa jopa vihreiden ohi. SPD on rakentanut kampanjansa täysin valtiovarainministeri Olaf Scholzin varaan, mikä näyttäisi toimivan. Vihreiden kannatus ei tulvien jälkeenkään ole lähtenyt uuteen nousuun.

Samaan aikaan krisillisdemokraattien kansleriehdokas Armin Laschet on harvinaisen epäsuosittu. Laschet oli epäsuosittu jo ennen Saksan tulvia ja tilanne on ainoastaan pahentunut sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä video, jossa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ilmaistessa suruvalittelujaan tulvien uhreille Laschet nauroi lavan takana.