Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Saksan perustuslakituomioistuin laittoi elpymisrahaston jäähylle, unionin talouspolitiikasta on keskusteltava poliittisesti eikä lakipykälien kautta

Blogit Vallan mahotonta! 31.3.2021 11:26
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

https://twitter.com/lemasabachthani/status/1257577093430497281

Saksan perustuslakituomioistuin teki sen taas. Sen jälkeen kun Saksan parlamentti hyväksyi suurella enemmistöllä (478/645) EU:n omien varojen kasvattamisen, perustuslakituomioistuin kielsi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeieriä ratifioimasta päätöstä.

Omien varojen kasvattaminen on ehto viime kesänä sovitun 750 miljardin euron elpymisrahaston hyväksymiselle. 16 EU-maata on jo ratifioinut sen, 11 maata vielä käsittelee asiaa. Suomessa perustuslakivaliokunta ei ole vielä linjannut, tarvitseeko elpymisrahasto eduskunnassa yksinkertaisen vai 2/3 enemmistön.

Taustalla Saksan perustuslakituomioistuimen toimessa on elpymisrahastoa vastaan tehty kanne, jonka mukaan EU:n yhteisvelka rikkoo EU:n perussopimuksia ja Saksan budjettisuvereniteettia. Kanteen taustalla on Bündnis Bürgerwille -nimisen euroskeptisten professoreiden ryhmä, jota johtaa Bernd Lucke. Lucke oli perustamassa Alternative für Deutschland -puoluetta, mutta hänet savustettiin ulos puolueen radikalisoituessa.