Saksan perustuslakituomioistuin laittoi elpymisrahaston jäähylle, unionin talouspolitiikasta on keskusteltava poliittisesti eikä lakipykälien kautta

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

https://twitter.com/lemasabachthani/status/1257577093430497281

Saksan perustuslakituomioistuin teki sen taas. Sen jälkeen kun Saksan parlamentti hyväksyi suurella enemmistöllä (478/645) EU:n omien varojen kasvattamisen, perustuslakituomioistuin kielsi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeieriä ratifioimasta päätöstä.

Omien varojen kasvattaminen on ehto viime kesänä sovitun 750 miljardin euron elpymisrahaston hyväksymiselle. 16 EU-maata on jo ratifioinut sen, 11 maata vielä käsittelee asiaa. Suomessa perustuslakivaliokunta ei ole vielä linjannut, tarvitseeko elpymisrahasto eduskunnassa yksinkertaisen vai 2/3 enemmistön.

Taustalla Saksan perustuslakituomioistuimen toimessa on elpymisrahastoa vastaan tehty kanne, jonka mukaan EU:n yhteisvelka rikkoo EU:n perussopimuksia ja Saksan budjettisuvereniteettia. Kanteen taustalla on Bündnis Bürgerwille -nimisen euroskeptisten professoreiden ryhmä, jota johtaa Bernd Lucke. Lucke oli perustamassa Alternative für Deutschland -puoluetta, mutta hänet savustettiin ulos puolueen radikalisoituessa.

Perustuslakituomioistuin ei ottanut kantaa itse kanteeseen vaan se varasi itselleen oikeuden arvioida kanteessa esitettyjä väitteitä laillisuutta. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme ja asian käsittely voi viedä viikoista vuosiin.