Saksa ja Ranska päättävät EMU:n suunnan, mutta Italia määrää tahdin

Saksan hallitusneuvotteluiden jälkeen tulee päättää, riskeerataanko nousukausi vai se, että seuraava kriisi iskee ennen kuin pankkiunioni on valmis.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Koska Saksan hallitusneuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet, ensi viikon EMU-kokouksissa lienee turha odottaa merkittäviä päätöksiä. Saksan seuraavaa hallitusta odotellessa voimme keskittyä hetkeksi Italiaan, jonka ensi vuoden poliittinen kehitys määrää EMU:n uudistumisen tahdin.

 

Merkittävä este rahaliiton yhdentymiselle ovat pankkien taseissa olevat ongelmalainat, joiden maksamisessa on tai tulee olemaan vakavia ongelmia. Euroalueen pankeissa on melkein 1 000 miljardin euron edestä tällaisia ongelmalainoja, joista peräti neljäsosa on Italian pankeissa.

Suomi on asettanut ehdoksi, että pankkien riskejä vähennetään merkittävästi ennen yhteiseen talletussuojaan siirtymistä. Talletussuoja on osa pankkiunionia, jonka tarkoituksena on luoda kriisinhallintamekanismit seuraavaa kriisiä varten.

Vaikka Italian pankit ovat hankkiutuneet ongelmalainoista eroon tänä vuonna ennätysvauhdilla, samaa tahtia tulee jatkaa vielä vuosikausia ennen kuin Italian pankkisektori olisi Suomen hyväksymässä kunnossa.