Rinteen hallitus kasaan ennen eurovaaleja, koska niiden jälkeen puurokattila kiehuu

Myöhästyminen EU:n tärkeimmistä nimityksistä olisi huono alku EU-puheenjohtajuudelle.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Eurovaalien ennakkoäänestys alkoi tänään.

Europarlamenttiryhmien kärkiehdokkaat väittelevät tänä iltana Brysselissä, jonka Ylekin välittää. Kärkiehdokkuuden (Spitzenkandidat) ideana on yksinkertaisesti, että suurimman parlamenttiryhmän ehdokas valitaan komission puheenjohtajaksi.

Näissä vaaleissa näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, että tänään debatoivista spitzenkandidaateista valittaisiin komission seuraavaa johtajaa.

Euroopan parlamentti ei ole itse sitoutunut käytäntöön, eikä mikään velvoita Eurooppa-neuvostoa valitsemaan komission johtoon kärkiehdokasta. Eurooppa-neuvosto voi nimittää johtajaksi kenet tahansa henkilön, joka saa parlamentin enemmistön tuen.

Eurovaalien jälkeen suurimpana ryhmänä jatkanee Euroopan kansanpuolue (EPP), jonka kärkiehdokas on Manfred Weber. Parlamentin enemmistöön EPP tarvitsee kuitenkin sosiaalidemokraattien (S&D) ja liberaalien (Alde) lisäksi mahdollisesti myös vihreiden tuen, eikä näistä kukaan tue Weberiä. Weber on konservatiivi, minkä lisäksi hänellä on vähäinen johtajakokemus ja kielitaito. Hän on myös suurelle yleisölle tuntematon.