Rehn on ennakkosuosikki presidentiksi ja kohta varmaan myös Stubb

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen presidentinvaali järjestetään vasta 2 vuoden päästä, joten tämä on vain yksi viihteellinen spekulaatio.

Viimeaikaisten gallupien kärjessä porskuttaa Suomen Pankin johtaja Olli Rehn. Sen lisäksi että Suomen Pankki on presidenttien hautomo, Rehn on jo ilmaissut kiinnostuksensa ehdokkuudesta, kommentoinut maailmanpolitiikkaa ja julkaissut viimeisimpänä esseekokoelman Suomesta Onnellisten tasavalta.

Rehnin ehdokkuuden mahdollisuuksia parantaa se, että monet mahdolliset haastajat ovat vaikeuksissa.

Esko Aho joutui eroamaan Ukrainan sodan alettua venäläisen Sberbankin hallituksesta ja häirintäkohu Jan Vapaavuoren Olympiakomitean ympärillä paisuu.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on vihreiltä varma valinta, mutta kyseessä olisi jo kolmas presidentinvaali ja Haaviston johtamistavat ottivat pahasti siipeen al-Hol-kohussa. Vihreät maksaa kovaa hintaa siitä, että puolue valitsi ulkoministerin eikä elinkeinoministerin salkkua.

Epäselkeästä tilanteesta hyötynee halutessaan myös EUI:n professori ja johtaja Alexander Stubb. Stubb on korkean profiilin kommentaattori kansainvälisessä mediassa ja hänen ambitiot ovat ulkopolitiikassa. Presidenttinä hän olisi unelmaduunissa ja Suomen kasvot maailmalla.

Stubbin Suomeen antamista haastatteluissa voi myös nähdä presidentillisyyttä tavoittelevaa henkeä. Esimerkiksi hänen analyysinsa ”rauhattomuuden ajasta” Ukrainan sodan seurauksena sekä historialliset analyysit suomettumisesta toimisivat hyvin myöhemmässä kampanjoinnissa.

Stubbin mahdollinen presidentinvaalikampanja tuli mieleen jo Stubbin Alex-omaelämäkertaa lukiessa, joka päättyy vihjailevasti – “Kun isänmaa kutsuu, silloin mennään.”

Avoin kysymys on edelleen demarit.

Pääministeri Sanna Marin on demarien suosituin poliitikko ja tuskin lähtee ehdolle, sillä hän jatkanee vielä ensi eduskuntavaalien jälkeen päivänpolitiikassa. Jotta vasemmisto voisi menestyä presidentinvaalissa, sen tulisi löytää ehdokas, joka Marinin tavoin onnistuisi yhdistämään niin vanhan kuin nuoren polven demarit.

Jos vasemmisto ei onnistu löytämään kyllin valovoimaista ehdokasta, vuoden 2024 presidentinvaalin tulee olemaan keskustaoikeiston kauppaa. Rehnilla ja Stubbilla on yhteistä historiaa Sipilän hallituksessa ja tällöin olisikin herkullista nähdä, kenen ympärille Suomen porvaripiirit ryhmittyisivät.