Ranskan vasemmistolle vaalivoitto, Macron voi menettää kansalliskokouksen enemmistön

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Ranskan kansalliskokousvaalien ensimmäisellä kierroksella vasemmiston vaaliliitto ja Macronin presidentillinen vaaliliitto saivat molemmat 26 prosentin kannatuksen. Toinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina, jolloin kansalliskokouksen 577 paikkaa täytetään.

Tulos on vaalivoitto vasemmiston, vihreiden, kommunistien ja sosialistien vaaliliitolle (Nouvelle Union Populaire écologiste et sociale, Nupes). Puolueilla on tällä hetkellä yhteensä 67 paikkaa kansalliskokouksessa ja ensimmäisen kierroksen tulosten perusteella laaditun ennusteen mukaan vasemmisto olisi saamassa 150-190 edustajaa kansalliskokoukseen.

Vastaavasti tulos on karvas tappio Macronille. Macronin Ensemble!-vaaliliitolla on tällä hetkellä 350 paikkaa kansalliskokouksessa ja ennusteen mukaan paikkamäärä olisi putoamassa 255-295 paikkaan. Kun enemmistöön vaaditaan 289 paikkaa, Macronin enemmistö voi jäädä joko erittäin niukaksi tai hän voi menettää sen kokonaan.

Ipsosin tekemä ennuste Ranskan kansalliskokouksen paikkajaosta.

Ranskan oikeistossa republikaanipuolue (LR) näyttäisi voittavan gallupit ja Marine Le Penin radikaalioikeistolainen Rassemblement national alisuoriutuvan. Ennusteen mukaan republikaanien vaaliliitto olisi saamassa 50-90 paikkaa ja Le Penin puolue 20-45 paikkaa.